IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът решава дали да пусне под гаранция главния финансов директор на Huawei

Мън Уанджоу се връща в съда във Ванкувър

15:32 | 11.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният финансов директор на телекомуникационния гигант Huawei Technologies ще се върне в съдебната зала във Ванкувър във вторник, докато съдията уточнява финални въпроси, преди да реши дали тя трябва да бъде освободена под гаранция, докато изчаква процедура по екстрадиция, предава Ройтерс.

Мън Уанджоу беше арестувана от канадските власти на 1 декември по искане на САЩ. Днес ще бъде третият ден на изслушвания в съда в Британска Колумбия, докато Китай критикува продължаващото задържане и изисква незабавното освобождаване на Уанджоу.

46-годишната Мън е изправена пред обвинения от САЩ, че е подвела мултинационални банки за контрола на Huawei върху компания, оперираща в Иран, с което е изложила банките на риск от нарушаване на американските санкци и налагането на тежки наказания, сочат съдебни документи.

В понеделник съдията отложи решението си за вторник, защото иска да изслуша повече показания от двете страни по въпроса за гаранцията - кой ще поеме отговорност за действията на Мън, ако тя бъде освободена.

Адвокатът на Мън Дейвид Мартин е дал предложение нейния съпруг да бъде гарант, но съдията и прокурорът поставят по въпрос дали това може да се случи, тъй като не е жител на Британска Колумбия и няма да има последствия за него при нарушение на гаранционните условия.

“Ако госпожа Мън иска да избяга, господин Лиу няма да остане тук”, коментира прокурор Джон Гиб-Карли. “Той ще замине с нея”.

За освобождаването на Мън и настаняването ѝ в един от двата ѝ луксозни дома в града, адвокатът на защитата Мартин предлага високотехнологични устройства за наблюдение и денонощна охрана, за да се гарантира, че клиентката му няма да избяга.

Той предложи гаранцията да е в размер на 11,3 млн. долара и обеща, че Мън ще предаде всичките си паспорти и документи за пътуване на канадската полиция.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още