IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът реши, че Apple не е действала срещу конкурентите на iPod

Компанията от Купертино доказа, че промените в софтуера ѝ не са имали за цел да блокират други компании

11:25 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple спечели бързо дело, заведено срещу него от потребители на iPod, които твърдят, че обновяванията на софтуера на устройството са имали задачата да блокират конкурентите на устройството. Съдът взе решението в полза на компанията само след три часа обсъждания, предава Bloomberg.

Според съдебните заседатели промените в софтуера на iTunes са били свързани с подобренията му, а не са били опит за саботиране на конкурентните фирми. Решението по делото беше взето само след две седмици във федералния съд, в рамките на които бяха разгледани имейли на съоснователя на Apple Стив Джоб и видео показания, които той дава шест месеца преди да почине от рак.

Въпреки че продажбите на iPod спаднаха значително след дебюта на iPhone през 2007 г., iTunes носи около една десета от приходите на компанията за фискалната 2014 г.

В рамките на делото Apple заяви, че актуализациите, които са подобрили сигурността и са действали срещу хакерски атаки, са били в процес на разработка две години преди конкурентът RealNetworks Inc. да започне да продава дигитална музика.

Обвиненията към Apple са, че е насочила усилията си срещу клиентите на iPod, които са купували музика от RealNetworks.

Ищците не успяха да докажат, че е имало дори един потребител на устройството, който е понесъл някакви последствия или му е нанесена някаква вреда в резултат на промените на софтуера, заяви адвоката на Apple Бил Айзъксън.

„Ние създадохме iPod и iTunes, за да дадем на нашите клиенти най-добрата възможност за слушане на музика в света“, посочват от компанията от Купертино, Калифорния. „Всеки път, в който сме актуализирали тези продукти, както и всеки друг продукт на Apple през годините, сме го правили, за да направим опита на потребителите още по-добър“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още