IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Symantec: Спамерите преминават в социалните мрежи

Количеството спам в пощенските кутии е най-ниско от три години насам

10:04 | 08.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>ИЛюстрация: sxc.hu</em></p>

ИЛюстрация: sxc.hu

Количеството на спама в пощенския трафик е било най-ниското за последните три години, защото спамерите са започнали да се ориентират към други, по-ефективни канали като социалните мрежи, показва последният анализ на компанията за антивирусен софтуер Symantec.

През ноември глобалното ниво на спама е било около 70,5%, значително по-малко в сравнение със същия период на изминалата година, когато спамът е достигал до 90 на сто от общия трафик.

От статистическа гледна точка един на всеки 1,42 мейл е нежелано съобщение. През 2009 г. девет от десет новини са били спам, в края на 2008 делът е бил 68%.

Спамерите са принудени да преминат към социалните сайтове, тъй като в тях ефективността на рекламата в момента е по-висока, отколкото при класическия спам. Последната подобна голяма атака беше преди по-малко от месец, когато след масова координирана хакерска атака най-голямата социална мрежа Facebook трябваше да изтрие многобройни спам съобщения. 

В доклада се посочва също, че през ноември спамерите са започнали активно да използват услугите за съкращаване на линкове с цел маскиране на крайните ресурси.

Особено фрапантен е спадът при спама за лекарства – ако в края на 2010 г. делът му е бил 64,2%, то сега е 32,5% - най-ниският измерен от Symantec дял.

Според компанията равнището на спам е намаляло значително от март тази година, когато Microsoft заедно с правоохранителните органи и други компании блокира работата на бот-мрежата Rustock, отговорна за около 30 млрд. електронни съобщения на ден. И макар спамерите обикновено доста бързо да заменят загубените мощности с нови бот-мрежи, досега те все още не са успели да възстановят загубата на Rustock.

Според Symantec днес най-голямата мрежа за разпращане на спам е Grum, на която се дължат 25% от спама по целия свят. Според предварителните оценки мрежата се състои от 470 000 заразени компютри.

Въпреки че спрямо другите видове зловреден софтуер нивото им е твърде малко, все пак от януари насам броят на целенасочените атаки над компютърни системи се е увеличил петкратно. През ноември Symantec е блокирала средно 94 подобни атаки на ден. В САЩ е имало поне една подобна атака, а в Япония – едва по една на девет дни.

Опитите за фишинг (писма от мошеници, имитиращи мейли и страници на почтена компания) са били 0,33% от целия обем на електронните писма. Едно на всеки 302 съобщения в електронната кутия е било такова. Спрямо октомври това прави спад от 0,03 пункта. 40,2% от зловредния софтуер, изпращан по електронната поща, са съдържали линкове към зловредни сайтове.

В отчета на компанията се казва, че данните са били получени чрез анализ на приблизително 8 млрд. електронни писма, проверени за спам и вируси от MessageLabs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още