IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на Oculus Брендън Ирийб напуска Facebook

Оставката му следва оттеглянето на създателите на Instagram и WhatsApp

09:24 | 23.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съоснователят на производителя на очила за виртуална реалност Oculus Брендън Трекслър Ирийб напуска Facebook, става ясно от негова публикация в социалната мрежа. 

Oculus, която прави очилата Oculus Rift и Gear VR, беше придобита от Facebook през 2014 г. за 3 млрд. долара. През 2016 г. тя нае Ирийб , който беше главен изпълнителен директор на Oculus, да ръководи развитието на инструменти за виртуална реалност за персонални компютри. 

"Аз съм много горд и благодарен за всичко, което направихме заедно. Събрахме един от най-големите изследователски и инженерингови екипи в историята, представихме първата стъпка към истинското виртуално присъствие с Oculus Rift и Touch и вдъхновихме изцяло нова индустрия. Започнахме революция, която ще промени света по начини, които дори не можем да си представим", пише предприемачът в профила си във Facebook.

"Да работя заедно с толкова много талантливи хора в Oculus и Facebook е най-преобразуващото преживяване в моята кариера. Имаме една поговорка, когато някой ви благодари, казваме: „работа е на екипа". Успехът на Oculus беше възможен само поради това извънредно колективно усилие. Бих искал искрено да благодаря на всички, които са част от това невероятно пътешествие, особено на Марк, че вярва в този екип и в бъдещето на VR и AR. Що се отнася до мен, това ще бъде първата реална почивка, която вземам от повече от 20 години. Време е да презареждане, рефлексия и креативност. Нямам търпение за следващата глава", пише още Ирийб в профила си в социалната мрежа.

Оставката на Ирийб следва напускането на съоснователите на Instagram Кевин Систром и Майк Кригер миналия месец. Придобиването на Instagram за 715 млн. долара през 2012 г. показа, че Facebook, като компания майка, може успешно да запази придобита компания независима и под ръководството на нейните основатели.

Това ѝ помогна да привлече WhatsApp, която купи в рамките на сделка за 22 млрд. долара, и Oculus през 2014 г.

Съоснователите на WhatsApp Ян Кум и Браян Ектън обаче също се оттеглиха от компанията.

Арийб вече се е оттеглил от задълженията си на главен изпълнителен директор на Oculus. През декември 2016 г. той се е насочил към роля, която се фокусира предимно върху свързаните с персонални компютри устройства, като Oculus Rift.

Месец по-късно компанията нае Хюго Бара от Xiaomi Corp. да управлява звеното за виртуална реалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още