Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Съществуващите правила за онлайн съдържание ще се прехвърлят и в метавселената

Добър пример за европейски закони в технологичната сфера, възприети и в България, са регулациите на платформите за видео съдържание, казва Митко Карушков

Съществуващите правила за онлайн съдържание ще се прехвърлят и в метавселената

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Световните правителства се опитват да бъдат в крак с развитието на онлайн платформите - но някои от механизмите, с които разполагат, са още от преди интернет епохата и не се влияят от технологиите. Това коментира Митко Карушков, технологичен адвокат, ITechLaw Association, в ефира на предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

Стандартните механизми са ограничаване на възможностите за реч на омразата, фалшиви новини.

"Традиционните мерки са чрез наказателна отговорност, чрез законово обосновано профилактиране от полицейски органи или регулатори", обясни Карушков.

Съществуващите правила за онлайн съдържание ще бъдат лесно възприети в метавселената, смята Карушков.

"Тук е мястото за една адекватна регулация било то регионално определена в ЕС или глобална. Тези правила се създават от самите потребители и самите компании - работните групи, които създават правилата, се влияят от обратната връзка."

Добър пример за европейски закони в сферата, които са възприети и на национални нива, включително и в България, са регулаци на платформите за споделяне на видео съдържание - те успяват да упражняват контрол, без да нарушават свободата на изразяване, каза Карушков. Такива механизми са регистрация на платформите за каквото и да е съдържание и под каквато и да е форма.

Това дава едновременно добра защита на авторски права и на уязвими групи.

"Предвидени са изисквания и санкции за неспазването на тези изисквания за компании, които или не са регистрирани като платформи за видеосподеляне, или не са предприели правила за търговските съобщения, за превенциа на речта на омразата."

В България съществува и механизъм за съгласуване на вътрешните правила на компаниите чрез регулатора - СЕМ, добави Карушков.

Посланието на законодателите в ЕС е, че платформите за видео съдържание нямат редакционна отговорност, тази отговорност се измества към потребителите, добави той.

Самите компании са задължени да приемат, спазват и практически да прилагат правила, които са одобрени от регулатор, и да могат да покажат, че се предприели технологичните и организационни мерки за защита на потребителите, за сваляване на съдържание и информиране на потребителите за такива действия.

Подходът в Европа срещу онлайн платформите не е особено строг, смята Карушков.

"Ако предвиждат повече разноски за компаниите, те са приети за строги. Компаниите са толкова адаптивни, че е въпрос на време да прескочат поредното препятствие на някоя регулация."

Налагането на големи глоби и ограничаване на дейностите на компаниите са по-скоро изключение, а регулаторите в повечето случай предпочитат да работят заедно с бизнеса, каза Карушков.

"Демократичният процес на законотворчество се влияе от фактори от нетехнологично естество - политика, култура, манталитет - а технологиите са доста динамична материя."

Процесите за нови законодателства в ЕС отнемат време чисто технологично, каза Карушков, но са адаптивни, и макар да идват след събитията е по-добре законодателството да съществува и да бъде прилагано.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
edimi до: khao
преди 3 месеца
Имаш право. Но предходните няколко напъна, нямаха няколко неща. Или другояче казано, не им беше дошло времето. Та нещата, ко
0
 
3
 
2
преди 3 месеца
Да де, но сега Инвестора може да си купи имот зад Халите, на кюшето до Козяк 16 с изгледа към Алфа Центавър - незаменимо!
0
 
4
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
все тая... тоя виртуален свят е умрела кауза. преди 10тина години имаше същата игра, казваше се second life, доста тъъъпа и скучна беше!...

Още от Новини
Sony се подготвя за революцията, свързана с метавселената