IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на Netscape търси реванш

Браузърите се превръщат в контролен механизъм за дейността на потребителите в интернет, която големите компании искат да контролират

16:03 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Създателят на Netscape търси реванш

Близо 15 години откакто Марк Андерсен разработи своя браузър Netscape, изглежда, че той иска реванш. След първоначалния си успех Netscape бе засенчен от Microsoft по време на т. нар. „войни на браузърите“, които се разиграха през ранните години на интернет ерата, пише New York Times.

Андерсен, който днес е влиятелен инвеститор в Силициевата долина, е решил да подкрепи новосъздадена компания, наречена RockMelt, в която работят някои приближени до него бизнес партньори и сътрудници. Според източници, запознати с проекта, компанията разработва нов интернет браузър.

„Ние подкрепихме един наистина добър екип“, каза по-рано тази година Андерсен, като след това уточни, че за момента не може да коментира дейността на компанията.

Той обаче подсказа, че новият браузър ще бъде различен, като коментира, че повечето браузъри не са в крак с еволюцията на интернет, който израсна от сбор от статични страници до мрежа от сложни сайтове и приложения.

„Има множество неща, които бихте направили различно, ако разработвате браузър от нулата“, казва той.

Сред създателите на RockMelt са Ерик Вишриа и Тим Хоус от бившето управление на Opsware – технологична компанията създадена от Андерсен, която през 2007 г. бе продадена на Hewlett-Packard за 1,6 млрд. долара. Също така Хоус преди е работил и по Netscape заедно с Андерсен.

Не е известно много повече за RockMelt, а и нейните създатели не са склонни да коментират, пише изданието.

След като Microsoft победи Netscape, той придоби контрол върху над 90% от пазара на интернет браузъри. Впоследствие интересът към браузърите от страна на технологичните компании отслабна и напълно замря.

През последните 18 месеца обаче този пазар отново се превърна в бойно поле за гиганти като Google, Apple и Microsoft.

Подновеният интерес се дължи отчасти на успеха на безплатния браузър Mozilla Firefox. По-бърз, безопасен и иновативен, той постигна пазарен дял от 23% от своето представяне през 2004 г., в резултат на което делът на Microsoft спадна до 68%.

Схватката на пазара е провокирана и от мащабна промяна в технологичното пространство, вследствие на която именно интернет (а не компютърът) е мястото, където потребителите се срещат със сложни софтуерни решения и приложения, пише изданието. Технологичните гиганти сега гледат на браузъра като на контролна точка към активността на потребителите в интернет, която те искат да управляват.

През последните 18 месеца Microsoft и Apple представиха значително подобрени версии на своите браузъри Internet Explorer и Safari.

Google също стъпи на пазара със своя Google Chrome. Миналия месец компанията съобщи, че ще разработи и операционна система, също наречена Chrome, чиято основна дейност ще бъде да поддържа неговия браузър.

„Дните на усамотена работа на компютъра са вече в миналото“, казва Джон Лили, изпълнителният директор на Mozilla.

„Тъй като интернет стана толкова ключов за всичко, което правим, браузърът е технологията посредник на нашата комуникация с интернет и начинът, по който тя работи е наистина съществен. Има много пространство за иновации.“

Подкрепата на Андерсен за RockMelt ще насочи много интерес към проекта. Информация от сайта на компанията подсказва, че браузърът ще бъде съвместим за работа Facebook. Андерсен е член на борда на директорите на Facebook.

Потребителите ще могат да използват своят акаунт за Facebook за работа с новия браузър, който ще показва новини и други функционалности от Facebook докато потребителите използват интернет.

През май експерти прогнозираха, че краят на Internet Explorer (IE) ще настъпи през 2021 г. в резултат на новите конкурентни продукти, които излизат на пазара.

Преди месец бе съобщено, че пазарният дял на IE е отчел рязък спад тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още