IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на WWW: Технологичните гиганти може би трябва да се разделят на по-малки компании

Тим Бърнърс-Лий е притеснен от мащабите на доминиращите технологични компании в света

11:02 | 01.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичните гиганти от Силициевата долина като Facebook и Google са станали толкова доминиращи, че може би е необходимо да бъдат разделени на по-малки дружества освен ако други предизвикателства или промените във вкусовете не намалят влиянието им, твърди създателят на World Wide Web, цитиран от Ройтерс.

Дигиталната революция доведе до развитието на редица базирани в САЩ технологични компании от 90-те години насам.

Тим Бърнърс-Лий, роденият в Лондон учен, който създава световната мрежа през 1989 г., твърди, че е разочарован от текущото състояние на интернет на фона на скандалите със злоупотребите с лични данни и използването на социалните мрежи за разпространяване на омраза.

"Това, което се случва естествено, е, че се оказваме с една компания, която доминира в сферата, така че в исторически план няма алтернатива за навлизане и разбиване на това“, коментира 63-годишният Бърнърс-Лий в интервю. „Има опасност от концентрация“.

Но той твърди още, че скоростта на навлизане на иновациите както в технологиите, така и във вкусовете, може да намали размера на някои технологични компании.

По думите на Бърнърс-Лий има шанс някой по-малък играч да внесе трансформиращи иновации на пазара и това да промени ситуацията за гигантите.

Apple, Miscorosoft, Amazon, Google и Facebook имат комбинирана пазарна капитализация от 3,7 трлн. долара, което е равно на германския брутен вътрешен продукт за миналата година.

"Разочарован съм от сегашното състояние на мрежата“, коментира ученият. „Загубихме усещането за индивидуално овластяване и до известна степен смятам, че оптимизмът е сразен“.

От своя страна, главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг се извини за скандала с Cambridge Analytica и обеща да направи повече, за да защити потребителските данни. Но според Бърнърс-Лий социалните мрежи ще продължават да се ползват за пропагандиране на омраза.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още