IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таблетите са в основата на ръста на пазара на компютри в края на 2010 година

Apple си пробива път сред лидерите по продажби благодарение на успеха на iPad

09:48 | 27.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Таблетите са в основата на ръста на пазара на компютри в края на 2010 година

Потребителите все по-активно се насочват към таблетните компютри, като благодарение на това целият пазар на компютърна техника е отбелязал значителен ръст в края на 2010 година, показват данни на анализаторската компания Canalys, цитирани от Ройтерс.

През четвъртото тримесечие на 2010 година е отчетено повишение от 19,2 на сто на годишна база при продажбата на компютри. С най-голям дял от продажбите отново са Hewlett-Packard и Acer, а силното представяне на iPad е изкачило Apple до номер три по брой на продадените машини.

Четвъртото място в класацията е за Dell, a Lenovo заемат пета позиция.

„Всяка нова категория от продукти обикновено предизвиква значително разместване на пазарните дялове. Apple извлича изгода от iPad, точно както Acer, Samsung и Asus печелеха от нетбуците преди“, коментира анализаторът Дарил Чиам от организацията.

„Компютърният пазар винаги се е развивал по този начин, още от дебюта на Toshiba и Compaq при производството на лаптопи“, посочва специалистът.

Други изследователски компании, сред които са Gartner и IDC, посочват, че ръстът при продажбите на компютри в света се е забавил до около 3 на сто в края на 2010 година, но на този етап те не включват таблетите в прогнозите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още