IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван търси помощ от САЩ в опит да пребори китайските хакери

Тайванският вицепремиер обяви, че страната му е готова да черпи от американския опит

18:15 | 30.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тайван иска да се присъедини към голямото антихакерско обучение, провеждано от САЩ, за да засили връзките в киберсигурността с най-предания си съюзник, обяви тайванският вицепремиер Саймън Чан. Този ход ще помогне за защитата на Тайван от хакери, идващи от съперника ѝ Китай, предава Ройтерс.

Много от пробивите в тайванските системи са свързани със сайтове, принадлежащи на китайската Народна освободителна армия, коментира Чан.

„Тайван не е враг на нито една международна общност освен на знаете коя. Кой в света ще иска да хакне Тайван?“, допълва Чан, който е бивш директор на Google, отговарящ за хардуерните операции в Азия.

Китай категорично отрече обвиненията за кражби чрез пробиви в интернет сигурността.

Чан потвърди широко разпространеното мнение, че китайската „киберармия“ редовно използва Тайван като „опитно поле“, за да тества най-новите си хакерски опити.

По думите на вицепремиера обучението Cyber Storm е организирано от САЩ, а Тайван много иска да участва в него, въпреки че не е получила официална покана.

Обучението се провежда на всеки две години, сочи страницата на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Все още не е ясно кога ще се проведе новото такова.

Сътрудничеството между двете страни има за цел да засили защитите срещу хакерите, които искат да шпионират правителството, военните или се занимават с промишлен шпионаж.

Тайван е най-атакуваната от хакери страна в Азиатско-тихоокеанския регион през първата половина на 2014 г. Според американската компания за киберсигурност Fire Eye целта е проникване в компютърните системи и кражба на данни.

По думите на Чан процентът на кибератаките срещу правителствените системи, произхождащи от Китай, е „много висок“. Той предупреди, че има възможност хакерите да използват Тайван като задна врата към системите на САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още