IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксиметровите шофьори в Лондон атакуват Uber

Лицензът на компанията в британската столица е застрашен

17:50 | 13.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Месеци след като Uber Technologies си спечели отсрочка в битката за бизнеса си в британската столица, решението за предоставянето на лиценза за операциите ѝ там е поставено под въпрос, пише Bloomberg.

United Cabbies Group, която представлява таксиметровите шофьори в града, отправиха правно предизвикателство на решението на съдия Ема Арбътнът от юни, което гарантира 15-месечен пробационен лиценз на Uber, след като по-рано властите не пожелаха да го удължат. Сега таксиметровите шофьори заговарят за опасения за сигурността.

Решението на съдията е базирано на „напълно незадоволителни причини“, посочва адвокатът на групата Робърт Грифитс. Решението ѝ е описано още като „опетнено от реална и очевидна пристрастност“, посочва групата. Тя допълва, че то е взето, след като вестник публикува статия, че нейният съпруг е работил за компания, съветвала Qatar Investment Authority – един от инвеститорите на Uber.

Твърденията за пристрастие са „изключително слаби“ и по време на изслушването съдията не е била наясно, че съпругът ѝ е съветвал Qatar Investment Authority и не е знаела за каквато и да било връзка между Uber и QIA, посочва компанията за споделено пътуване.

Статията от август е била първият досег на съдията със случая, са посочили от съда по това време. Говорител на съда е отказал допълнителен коментар по случая, тъй като съдиите не могат да коментират случаи, които текат в момента.

Uber въведе нови правила за безопасност на возещите се и по-добра защита на шофьорите от юнското решение на съда, посочва говорителка на компанията. Представители на United Cabbies Group не са отговорили веднага на запитването за коментар по въпроса.

Лондон е един от най-доходоносните пазари за споделено пътуване, а Uber се нуждае от лиценз, за да оперира на него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още