IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични компании от САЩ имат опасения за новата регулация на ЕС

По думите им те трябва да бъдат регулирани в държавата, в която се намира централата им

15:50 | 09.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Предложените от Европейския съюз правила, насочени към технологични компании, трябва да гарантират, че те са регулирани в страната от блока, в която са базирани, заявиха Twitter, онлайн платформата за видео Vimeo и три други компании, предава Ройтерс.

Технологичните играчи са притеснени, че европейските страни, които искат да наложат регулаторната си сила над тях, могат да се опитат да променят принципа на „държава на произход“ в проекта на Закона за цифровите услуги.

Съгласно принципа Ирландия регулира Twitter, Apple, Google и Facebook, защото те имат европейски централи на нейна територия, докато Amazon е обект на надзор от страна на Люксембург.

„Силният принцип за страна на произход поддържа разнообразен онлайн пазар“, посочват в съвместното си изявление Twitter, Vimeo, Automattic (която е компания майка на WordPress и Tumblr), чешката търсачка Seznam и германската социална мрежа Jodel.

„Без него рискуваме да подсилим най-големите играчи, да ограничим потребителския избор и да разцепим непоправимо единния цифров пазар“, допълват те.

По думите им Законът за цифровите услуги, който изисква американските технологични компании да правят повече, за да контролират наличието на незаконно съдържание в платформите им, трябва да даде стандартна дефиниция за незаконно съдържание и хармонизирана рамка за блока, включващ 27 държави.

Европейската комисия ще започне преговорите със страните от ЕС през следващата година, преди да приеме закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още