Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Технологични компании от САЩ имат опасения за новата регулация на ЕС

По думите им те трябва да бъдат регулирани в държавата, в която се намира централата им

Технологични компании от САЩ имат опасения за новата регулация на ЕС

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Предложените от Европейския съюз правила, насочени към технологични компании, трябва да гарантират, че те са регулирани в страната от блока, в която са базирани, заявиха Twitter, онлайн платформата за видео Vimeo и три други компании, предава Ройтерс.

Технологичните играчи са притеснени, че европейските страни, които искат да наложат регулаторната си сила над тях, могат да се опитат да променят принципа на „държава на произход“ в проекта на Закона за цифровите услуги.

Съгласно принципа Ирландия регулира Twitter, Apple, Google и Facebook, защото те имат европейски централи на нейна територия, докато Amazon е обект на надзор от страна на Люксембург.

„Силният принцип за страна на произход поддържа разнообразен онлайн пазар“, посочват в съвместното си изявление Twitter, Vimeo, Automattic (която е компания майка на WordPress и Tumblr), чешката търсачка Seznam и германската социална мрежа Jodel.

Още по темата
„Без него рискуваме да подсилим най-големите играчи, да ограничим потребителския избор и да разцепим непоправимо единния цифров пазар“, допълват те.

По думите им Законът за цифровите услуги, който изисква американските технологични компании да правят повече, за да контролират наличието на незаконно съдържание в платформите им, трябва да даде стандартна дефиниция за незаконно съдържание и хармонизирана рамка за блока, включващ 27 държави.

Европейската комисия ще започне преговорите със страните от ЕС през следващата година, преди да приеме закона.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Сайтове в ЕС масово публикуват ненадеждни отзиви за стоките и услугите си