IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции изпратиха "кошмарен" септември

От март насам инвеститорите тласкаха нагоре оценките на т.нар. Big Tech. През септември ситуацията рязко се промени

22:09 | 01.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Септември беше труден месец за инвеститорите, а перфектната буря остави на червено сектора на големите технологични компании (т.нар. Big Tech), който обичайно води пазара, пише CNBC.

„Беше кошмарен септември за технологичните инвеститори“, коментира управляващият директор на Wedbush Securities Дан Айвс.

Nasdaq, който получава около 40% от стойността си от технологичните акции, загуби над 5% през септември. Същевременно S&P 500 се сви с близо 4 на сто. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се раздели с повече от 2% от 1 септември до днес.

Apple, която успя да преодолее кризата с Covid-19 и отчете впечатляващи резултати за фискалното си трето тримесечие, приключи с 10,25% надолу спрямо цената на затваряне на сесията на 31 август. Това контрастира значително на представянето ѝ през септември 2019 г., когато стойността на акциите нарасна с малко над 7%.

Компанията майка на Google – Alphabet, се търгуваше със спад от 10 на сто за месеца, а книжата на Microsoft завършиха септември с 6,74% по-ниско. През миналия септември те добавиха съответно 2% и близо 1%. През същия месец на 2020 г. книжата на Tesla се разделиха с почти 14% от стойността си, а тези на Netflix – с 6%, докато през септември 2019 г. при първата компания имаше ръст от 6,76 на сто, а при втората – с почти 9 на сто.

Междувременно цената на акциите на Amazon и Facebook се понижи съответно с 8,76% и 10,68%. През 2019 г. Amazon приключи септември с малко над 2% повишение. Facebook и тогава не успя да постигне ръст и приключи с над 4% намаление.

„Много елементи“ доведоха до спада

По думите на главния пазарен стратег на Prudental Financial Куинси Кросби на пазара е имало много елементи, които са повлияли на това да се премине от прекалено много покупки на акции на технологични компании с големи пазарни капитализации до твърде сериозни разпродажби.

От март инвеститорите насочваха пазарите към нови върхове, а начело бяха именно акциите на големи технологични играчи като Netflix и Amazon. Те се представяха по-добре от останалите, докато американците бяха под карантина в домовете си.

Но септември донесе опасения, че ще се стигне до технологичен балон като този от дотком ерата. Засилиха се притесненията от прекалено високите оценки, твърди Айвс. В средата на септември например Barclays заяви, че оценките на технологичните гиганти са достигнали пиковете от дотокома през 2000 г., което принуди анализаторите да направят корекция при сектора FANMAG (Facebook, Apple, Netflix, Microsoft, Amazon, Google).

Предстоящите избори пораждат опасения за неприкосновеността на личния живот, потенциалните антитръстови регулации и възможността от разделяне на технологичните гиганти. Според Кросби Wall Street ще наблюдава и дали Китай ще отмъсти на Съединените щати за опитите за блокиране на WeChat и TikTok.

Акциите могат да се възстановят при силен сезон на отчетите

Четвъртото тримесечие на 2020 г. вероятно ще е нестабилно, твърди Айвс. Според него това ще се дължи на президентските избори в Съединените щати, потенциалната ваксина срещу Covid-19 или скока в заразяванията, както и какви ще бъдат финансовите отчети за третото тримесечие.

„Все още има възможност за рали, но това до голяма степен ще зависи от данните за третото тримесечие“, допълва Айвс. И все пак той е отпимист, че „основните двигатели ще бъдат много по-силни, отколкото Wall Street очаква“.

Спадът през септември не е задължителна причина за безпокойство. Кросби твърди, че възприема понижението като доказателство, че пазарът работи както трябва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още