IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните фирми по света се надпреварват за украински програмисти

Редица компании пуснаха обяви за работа в уебсайта Remote Ukraine, за да привлекат добре обучени кадри

15:53 | 12.03.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Vincent Mundy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Компании се редят на опашка в опит да наемат програмисти, засегнати от руската инвазия в Украйна, пише CNBC.

Над 2 млн. украински граждани излязоха от родната си страна през последните седмици, а някои от тях притежават търсени умения в технологичната сфера.

Десетки компании публикуваха над 500 обяви в уебсайта Remote Ukraine за работа на различни позиции в технологичната индустрия. Сайтът беше създаден, за да помогне на фирмите по света да наемат украинци. Компаниите са предимно от Европа, но някои са от САЩ и Канада.

Фирми като Modular Automation и WarDucks в Ирландия, Sportradar в Швейцария и Drive System Design в Англия, са сред технологичните компании, които са споделили обяви за работа в платформата. Те предлагат позиции, вариращи от Web3 разработчик до старши 3D артист.

Мартин Армстронг, основател на базираната във Великобритания технологична платформа Somerton, коментира, че е отправил пет устни предложения на инженери, автори на съдържание и на търговци в технологичния бранш. Проблемът е, че той не може да получи визи за тях.

„Няма процес, ако нямате отношения тук“, коментира Армстронг. „(Министърът на вътрешните работи) Прити Пател заяви, че променя това. Ето надежда“.

Той отправи официално предложение на друг украинец, който се мести във Варшава, за да работи от дистанция за него.

Базираната в Лондон софтуерна фирма Cutover е създала отделна „бърза процедура“ за наемане на хора на инженерни позиции, специално за изселени украински инженери.

Оскар Уайт, главен изпълнителен директор на технологичната платформа Beyonk за пътувания, коментира, че в момента се оглежда за кандидати за работа от Украйна. „Те трябва да са едни от най-добрите разработчици в света“, казва той.

Технологична сила

Изненадващо голямо количество технологии, които участват в ежедневието ни, са изградени от инженери и софтуерни разработчици от Украйна.

WhatsApp, Grammarly, Gitlab и Solana са основани или съосновани от украинци, а Google и Samsung имат изследователски и развойни центрове в страната.

Кристиан Ребер, главен изпълнителен директор на приложението за презентации Pitch, сподели, че има трима инженери, ангажирани дистанционно от Украйна, а компанията прави възможно най-много, за да ги подкрепи.

„Предложихме да покрием разходите за транспорт и настаняване на всички засегнати служители на Pitch и техните семейства и им дадохме неограничен отпуск от работа, без да задаваме въпроси“, коментира той.

Подобно на други компании, Pitch също предложи да изплати заплати за до три месеца предварително и предостави подкрепа под формата на съдействие за откриване на банкови сметки извън Украйна.

Украинският предприемач Денис Жаданов коментира пред CNBC, че има 230 служители в страната. „Повечето са в Одеса, която е безопасна засега“, казва той.

От своя страна CleverFiles, американска компания, която има за цел да помогне на хората да възстановят изтрити компютърни файлове, има над 20 души, които работят на пълен работен ден от украински градове, включително Киев, Харков и Запорожие.

„На този етап всеки служител се опитва да намери безопасно място за семейството си“, коментира Алина Мулова, старши мениджър онлайн маркетинг в компанията. „Някои хора успяха да се преместят в Западна Украйна, докато други не могат да напуснат градовете си и се крият в приюти“.

Мулова заяви, че украинските служители на CleverFiles получават заплати, въпреки че много от тях не могат да работят.

Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, така е. На много места са спрели ток, вода, газ, но хората се държат. Един голям град не падна. А в Буча положението е гадно първо заради концентрацията на петолъчници, тръгнали за Киев, а и от яд, щото преди седмица там украинците разбомбиха огромна колона военна техника, направо я съсипаха цялата. Украинците ще издържат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Надявам се да си прав, но моите познати в Буча са в доста тежка ситуация от седмица. Руснаците им спряха газта и водата. Ток няма от повече време. Не пускат украинските власти да носят помощи и генератори. Вода се взема от съседна къща с кладенец. Готви се пред блока на огън. Ако не гледаха възрастни хора, които не могат да се движат да са махнали, но никой не иска да си остави родителите. Положението е тежко и не мисля, че е само при тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
В моята фирма има доста програмисти от Украйна, все още си работят за нас, вероятно само тия, дето са работили за изцяло украински фирми и всичко им е базирано там, са свободни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
studioaa
преди 2 години
Десетки компании са публикували 500-600 обяви за работа за украинци.То всичките подобни обяви за работа у нас са толкова или дори по-малко. Преди дни вие публикувахте абсурдната информация как българските IT компании щели да наемат 30 хил. украински програмисти - умрях си смях като го прочетох и преди мненията на моя познат Брашнаров за огромния ръст искрено се смях до сълзи честно ви казвам. Повечето от тези компании имат много малка печалба или дори някои някои работят на загуба - абсурд е те да платят дивиденти някому и след 100 години. Аз мисля, че губещата IT индустрия, която 2/3 или повече от цялата, ще се стопи като снега през май при първата рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Няма да има руска власт. Дори и танковете да стигнат западна Украйна и влязат в градовете, навсякъде има тотален отказ от подчинение. Или трябва да избият хората или да си тръгнат. Аз изобщо се съмнявам и до тук да се стигне, за 2 седмици украинците толкова съкратиха и демотивираха армията им, че едва ли имат сили изобщо да тръгнат на запад. Всичко вече е концентрирано във финален щурм на Киев, колкото джуджето да постигне някакъв военен успех и да не стане съвсем за резил. Но дори Киев няма да падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
fon
преди 2 години
Украинците не искат да идват у нас. Чули са, че сме "русофилска" държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Така е. На една почивка в Лвив разглеждах програмата в университета им и се изненадах, че доста от технологиите, които изучаваха програмистите там бяха изключително актуални (нещо корено различно от нашата програма в ТУ тогава). Не е случайно, че много украинци са лектори на различни събития и отделно масово работят в западни компаниите. Но сега ще видим след освобождението от хубавия живот, какво ще им предложи руската власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още