IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните фирми в САЩ и Китай остават добър залог въпреки търговската война

Милиардерът Джим Брейър вярва, че САЩ и Китай ще си сътрудничат в редица области противно на конфликтите

09:59 | 04.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Милиардерът и рисков инвеститор Джим Брейър в следващите 10 години ще влага все повече средства в американски и китайски технологични компании и смята, че ще види сътрудничество между двете най-големи икономики в света вместо „пряка конкуренция“, пише CNBC.

Брейър, който е основател и главен изпълнителен директор на Breyer Capital и един от ранните инвеститори във Facebook, твърди, че има много „голяма конкуренация“ между САЩ и Китай на технологичния фронт, особено при изкуствения интелект.

„В области като здравеопазването или чистата енергия сътрудничеството между двете държави и техните технологии ще бъде много по-добро, няма да е истинска конкуренция“, твърди експертът.

"Интересното при търговската война... е, че виждам много по-малко американски пари да се насочват към китайски технологични компании и виждам известна предпазливост от страна на най-добрите китайски инвеститори по отношение на американските технологични фирми“, посочва Брейер.

Дори и търговската война да се засили, Брейер твърди, че американските и китайските технологични компании ще останат добра инвестиционна възможност в бъдеще, защото вероятно ще представляват големия дял от технологичните гиганти.

"Вярвам, че след десет години от 20-те най-големи компании по пазарна капитализация в света, няколко от които ще са по 2 трлн. долара и повече, 18 ще са китайски и американски технологични играчи“, посочва той.

Според него следващата група от технологични визионери ще дойде от Китай, разработвайки редица приложения на изкуствения интелект за околната среда, образованието и медицината.

Изкуственият интелект е област, в която двете държави вече се конкурират сериозно – дотам, че някои инвеститори от Силициевата долина са притеснени, че китайският технологичен сектор ще изяде и техния обяд.

Китайски стартъпи, работещи по изкуствен интелект, вече привличат повече финансиране от техните американски конкуренти. Миналата година те са получили 48% от глобалните средства, насочени към изкуствен интелект, в сравнение с 38% за тези в САЩ, сочат данни на CB Insights.

Китай и преди е заявявал, че иска да стане лидер в изкуствения интелект в глобален мащаб до 2030 г. - цел, която доведе до бързи разработки в страната. Местните технологични играчи, като Baidu, Alibaba, Tencent и компанията за споделено пътуване Didi Chuxing, вече работят по подобни проекти.

Според Брейер китайските компании за изкуствен интелект водят американските си конкуренти в области като лицевото разпознаване.

И все пак американските фирми имат предимство пред тези от азиатската страна.

По думите на експерта те разполага с „по-добри данни“ и знаят как да ги анализират.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още