Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Технологичните инвеститори се подготвят да се сбогуват с Facebook и Google

Промените в S&P 500 ще разколебаят пазара, сочи анализ на Wall Street Journal

Технологичните инвеститори се подготвят да се сбогуват с Facebook и Google

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът S&P 500 ще бъде обновен по-късно този месец - по начин, който може да разколебае пазара.

S&P Dow Jones Indices и MSCI официално създават нов сектор на комуникационните услуги, за да заменят телекомуникационния - най-малкия от 11-те сегмента в индекса, пише Wall Street Journal.

S&P ще приключи своята прекласификация на 21 септември. Някои компании, които в момента са в технологичния сектор или в този за потребителски продукти, ще бъдат преместени в комуникационната група.

Като част от промяната доставчиците трябва да възстановят равновесието върху техните ETF-и, докато продават акции, които се насочват към нови сектори. Facebook например, сега представлява 5,8% от Technology Select Sector SPDR ETF, който е на стойност 23 млрд. долара, но гигантът трябва да се премести в новия сектор за комуникационни услуги.

Communication Services Select Sector SPDR ETF, който State Street стартира миналия юни, включва 18% активи във Facebook. Но има сравнително малко (500 млн. долара) активи в момента. State Street твърди, че вярва, че ETF-ът ще привлече повече активи, след като прекласификацията бъде приключена, тъй като инвеститорите ще искат да избегнат проблеми в портфолиото си. Но сега комуникационният ETF притежава по-малко акции от Facebook, отколкото технологичният ETF ще трябва да продаде.

Фондовете на State Street ще загубят баланса си след приключването на търговията на 21 септември.

Докато ETF доставчиците и другите инвеститори реорганизират активите си, това ще раздвижи цените на акциите, твърдят някои анализатори, макар че не е ясно какво ще се случи.

“Когато това се случи, може да има известни вълнения, в зависимост от това как инвеститорите ребалансират портфолиата си”, коментира Браян Хейс, анализатор в Morgan Stanley.

Един от индикаторите как това може да засегне пазара е от близкото минало. От юли компаниите, които са в технологичния сектор, като Apple и Microsoft, се представят по-добре от тези, които го напускат, като Facebook и Alphabet, според Morgan Stanley. Amazon, която остава в сектора за потребителски насочени предложения, се представя по-добре от Netflix, която го напуска.

Много от движенията се дължат и на други фактори, като разочароващите резултати на Facebook в края на юли. Но тъй като прекласификацията наближава, представянето на тези акции може да бъде засегнато от допълнителни трусове.
 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Huawei и ZTE могат да влязат в търговското споразумение на САЩ и Китай