Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Технологичните IPO-та преживяват бум навсякъде без Европа

Регулацията на европейските борси не е достатъчно привлекателна за много фирми на континента

Технологичните IPO-та преживяват бум навсякъде без Европа

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Технологичните акции по света се насочиха към исторически върхове, което дови до привличащи вниманието на медиите листвания на десетки компании. Въпреки това в Европа най-голямата новина в сектора е компания, която иска да напусне публичните пазари, пише Bloomberg.

Rocket Internet доведе до пазара поне девет първични публични предлагания през последните пет години, но във вторник заяви, че ще бъде „по-добре позиционирана като компания, която не е листната на борсата“. Тя обосновава желанието си за промяна с нещо добре познато – достъпът до частно финансиране е толкова лесен, че няма нужда да поддържа листване.

Решението допълва дългогодишните неволи на технологичната индустрия в на европейските капиталови пазари. Инвеститорите се оплакаха от липсата на европейски шампиони, които да се конкурират с американски гиганти като Apple и компанията майка на Google – Alphabet. Същевременно няма сигнали, че регионът ще създаде такъв гигант скоро.

Най-големият проблем на Европа е недостигът на технологични компании, по-малкият брой еднорози и стартиращи фирми. А за тези, които започват в региона, САЩ често се превръщат в най-големия им пазар, твърди Ауксе Юркуте, управляващ директор на Bank of America.

Само 16 технологични компании са се листнали в Европа тази година – най-малкият брой от повече от десетилетие, сочат данни, събрани от Bloomberg. Тези IPO-та набрана 650 млн. долара, което е много по-малко от сумата от 9,2 млрд. долара, набрана от компании в САЩ, и над 23-те млрд. долара в Азия, показва още информацията.

Нещо повече, частните инвеститори, разполагащи със средства в брой, подкрепиха редица кандидати за IPO, което увеличи оценките на компаниите, насочващи се към публичния пазар. Междувременно европейските пазари се противопоставиха на високите оценки. Тази пропаст в оценките е още по-изразена спрямо САЩ и Азия, което прави листванията от тази част на света още по-малко привлекателни за технологичните компании.

„Ако Tesla беше листната в Европа, тя щеше на е на половина или дори на 20% от сегашната си капитализация“, твърди Шаунак Мазумдер, от Legal & General Investment Management. Американските инвеститори разбират силата на иновативните пробиви и „вече са гледали този филм“, докато европейските фондове са по-фокусирани върху печалбата за сметка на иновациите, посочва той.

Има голям по-голям брой специализирани технологични инвеститори в САЩ, които разбират нишовите технологични бизнеси по-добре, твърди Юркуте.

Насърчаване на технологиите

Една област от технологичната вселена, която процъфтява в Европа, са финансовите услуги. Някои от най-големите първични публични предлагания на континента през миналата година бяха на компании за обработка на разплащания – Next и Network International Holdings. Във вторник финтех фирмата Unifiedpost Group заяви, че планира да се листне на Euronext Brussels и очаква да набере 212 млн. евро.

И все пак европейските борси като цяло не разполагат с правила за листване, които дават на основателите повече права при гласуване и по-голяма защита, а това накара някои технологични компании да се насочат към други пазари. Шведската музикална стрийминг услуга Spotify Technology и базираната във Великобритания технологична ритейл група Fartech избраха да направят IPO-та в Съединените щати през последните години.

Тенденцията не остана незабелязана. Европейски регулатори се опитват да насърчат технологичните листвания и да подкрепят стартиращите компании, докато светът се бори с коронавирусната пандемия. Франция създаде спасителен фонд от 4 млрд. евро за малки френски технологични компании, а Германия също разглежда пакет за оцеляване на сектора.

Има признаци местните борси да станат по-сговорчиви. Онлайн търговецът на продукти за красота The Hut Group се листва в Лондон със структура, която ще даде на нейния съосновател и главен изпълнителен директор Матю Мулдинг т.нар златен или основателски дял със силата за налагане на вето върху всеки враждебен опит за поглъщане в рамките на три години.

Очакват се „доста големи“ технологични листвания на пазара в региона в следващите 9 до 12 месеца, твърди Юркуте. „От софтуерни фирми, компании за сигурност, онлайн търговия, финтех и още редица други бизнеси ускоряват насочването си към IPO, защото печелят от Covid”, посочва още той.

Европейските технологични компании, за които се твърди, че се подготвят за първични публични предлагания в следващите месеци, включват полския гигант в електронната търговия Allegro и британската фирма за киберсигурност Darktrace. Шведската компания за разплащателни услуги Klarna Bank също обяви, че планира да стане публично, но това ще се случи през следващата година.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Apple заличи половин трилион долара от пазарната си капитализация за 12 сесии