IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании увеличават ангажиментите си към декарбонизацията

Google заяви, че ще привлече повече от 5 млрд. долара инвестиции в нови проекти за чиста енергия с капацитет от 5 гигавата до 2030 г.

23:00 | 14.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

До началото на следващото десетилетие Google иска да се увери, че цялата електроенергия, която използва за своите центрове за данни и офиси, ще бъде в действителност 100% възобновяема.

Съгласно предишния си залог, технологичният гигант използва сертификати за възобновяема енергия, като в същото време купува енергия директно от някои проекти. На хартия това му позволява да претендира за 100% въглеродо неутрална електроенергия. Но когато слънцето е достатъчно силно или вятърът е утихнал, компанията все още черпи енергия от замърсяващите изкопаеми горива, пише Bloomberg.

Новата политика на дружеството ще гарантира, че това няма да се повтори.

Като част от поредица от ангажименти Google заяви, че ще привлече повече от 5 млрд. долара инвестиции в нови проекти проекти за чиста енергия с капацитет от 5 гигавата през своята верига на доставки в рамките на следващото десетилетие. Това също ще създаде 20 000 нови работни места.

„Науката казва ясно: Светът трябва да действа сега, ако иска да предотврати най-пагубните последици от изменението на климата. Ние се ангажираме да изпълним своята част“, споделя Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Alphabet, компанията майка на Google. 

Изявлението на компанията е направено на фона на бушуващите горски пожари, които унищожават големи площи в Калифорния.

За да доставя чиста енергия денонощно, Google ще използва набор от мерки, включително „сдвояване“ на вятърни и слънчеви проекти, използване на повече батерии за съхранение на енергия и инвестиране в изкуствен интелект за подобряване на търсенето и прогнозирането на нуждата от енергия.

Решението хвърля светлина върху неадекватността на компаниите, които използват сертификати за възобновяема енергия, за да изпълнят своите климатични цели, вместо директно да купуват енергия от проекти.

За всеки закупен сертификат за енергия от възобновяеми източници, на компания се гарантира, че някой някъде ще генерира една единица електроенергия, използвайки възобновяеми източници. Но това не означава, че използваното електричество, да речем през нощта, няма да има емисии, свързани с него.

Така че въпреки сертификатите, които официално покриват цялото търсене на Google, центровете му за данни работят с чиста енергия средно 65% на ден, изчислява компанията.

Пичай също така обяви в понеделник, че Google е компенсирал своите емисии в миналото, ефективно изчиствайки въглеродните си дългове през последните 22 години. Но тези наследствени емисии от 1998 до 2006 г. се оценяват на по-малко от една година от текущите нетни експлоатационни емисии - по-малко от 1 милион тона еквивалент на въглероден диоксид.

Microsoft Corp., която е и един от най-големите купувачи на чиста енергия в света, обяви подобен план за прецизиране на целта си за зануляване на въглерода и също така се ангажира да премахне историческия си дълг относно емисиите. Но за разлика от Google, тя създаде нови финансови продукти, които могат да бъдат добавени към съществуващите споразумения за изкупуване на енергия и да намалят риска при променливите възобновяеми технологии.

Според изчисления на Bloomberg NEF търсенето на енергия на Google се е покачило с 450% от 2010 г. насам.

Анализаторите изчисляват, че Google ще трябва да закупи 15,5 тераватчаса чиста енергия до 2030 г., само за да продължи да изпълнява съществуващата си цел за 100% възобновяема енергия. Ще бъдат необходими много повече усилия, за да се постигне новата ѝ цел - денонощна безвъглеродна енергия.

Google заяви, че се надява повече компании да последват примера ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още