IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании в Лондон са привлекли инвестиции за 1 млрд. паунда след Brexit

Наблюдава се рязко увеличение на интереса към компании, развиващи роботика и дрон технологии

20:30 | 20.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Технологиите като изкуствения интелект, роботиката и big data са едни от най-бързо развиващите се области за инвестиции, показва анализ на инвестиционните потоци в технологичния сектор в Лондон, извършен от организаторите на London Tech Week.

Изкуственият интелект и компаниите за машинно обучение станаха особено привлекателни за инвеститорите, като през 2016 г. инвестициите в тези сектори са се увеличили 20 пъти до 85,75 млн. паунда (110,4 млн. долара) в сравнение с 2011 г.

През последните пет години тези базирани в Лондон компании са привлекли над 207 млн. паунда инвестиции под формата на рисков капитал, подкрепени от сделки като Google DeepMind и Magic Pony.

Също така се наблюдава рязко увеличение на интереса към компании, развиващи роботика и дрон технологии, с над 14 млн. паунда, инвестирани през 2016 г., в сравнение с около 40 хил. паунда през 2014 г. и 70 хил. паунда през 2015 г.

Starship Technologies - компанията, която стартира в Европа доставянето на стоки с роботи, използвани от Just Eat и Domino's, получи финансиране в размер на 13,95 млн. паунда през януари 2017 г.

Лондон е водещ световен хъб за финансови и технологични услуги. През последните пет години FinTech компаниите са получили над 2 млрд. паунда инвестиции – повече от всеки друг сектор, включително мобилния, електронната търговия и софтуер като услуга (SaaS).

Само от началото на годината FinTech компаниите в Лондон са получили финансиране в размер на 177 млн. паунда, повече от всяко друго тримесечие през 2016 г.

Данните излизат след доклада на Deloitte, който класира британската столица като водещ световен FinTech център след референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

Инвеститорите продължават да гледат на Лондон като на един от най-бързо растящите и атрактивни технологични хъбове в света въпреки решението за излизане на кралството от ЕС.

През първото тримесечие на тази година лондонските технологични фирми са получили 395 млн. паунда под формата на рисков капитал. Като цяло технологичните компании, базирани в столицата на кралството, са получили над 1 млрд. паунда от референдума за Brexit досега. Това представлява 70% от общо 1,59 млрд. паунда, инвестирани в технологични компании от цяла Великобритания от допитването досега.

Данните бяха представени от организаторите на London Tech Week, най-големият в Европа фестивал на технологиите, в рамките на който между 12 и 16 юни ще се проведат повече от 300 събития в британската столица. Над 40 хил. посетители от целия свят ще се запознаят с последните технологии във виртуалната реалност, роботиката, дроновете, автономните автомобили, изкуствения интелект и др.

Някои обаче не очакват толкова оптимистично бъдеще за града при Brexit на хоризонта, основно заради потенциалното изтичане на мозъци, изострянето на проблема с недостига на специалисти и проблемите, които това може да донесе за стартъпите.

Според анализаторите най-голямата заплаха за короната на Лондон като технологична столица в Европа е не толкова влиянието на Brexit, а възможността, която той дава на конкурентите в лицето на други големи европейски градове.

Финансовите компании в градове като Берлин и Париж искат от своите правителства да разхлабят регулациите, като съзнателно имитират средата, която предлага Лондон за стартъпите. Загубата на открит достъп до единния пазар е един от убедителните аргументи за преместването на компаниите в други градове в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още