IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните стартъпи - ключът към растежа на тайванската икономика

Страната насърчава младите фирми, като разхлабва регулацията и помага с финансиране

18:00 | 19.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Компании като Gogoro, която произвежда електрически скутери, могат да бъдат ключът към бъдещия растеж на тайванската икономика, предава Ройтерс.

Само за три години стартиращата компания, която смята японската Panasonic за свой стратегически партньор, a Шер Уан, основателят на HTC за ключов инвеститор, събра 150 млн. долара финансиране за разработката на свързан със смартфон велосипед. Продуктът, наречен Smartscooter, беше пуснат в продажба миналия месец с начална цена от около 4100 долара.

Успехът на Gogoro в създаването на иновативни продукти, разработени от самата нея, е това, което правителството на Тайван иска.

Тези технологични фирми, сред които се нареждат HTC, Taiwan Semiconductor Manufacturing и Hon Hai Precision Industry, също дават предимство на Тайван пред много други страни, които искат да дадат тласък на стартиращите фирми.

"Надяваме се нашите политики да помогнат на стартиращите компании в най-трудната фаза – началото – така че да последват пътя на Gogoro“, твърди Ян Фан-гуан, представител на Националния съвет за развитие (NDC).

Производството на технологии представлява около една трета от промишленото производство на Тайван, но преди две години NDC обяви, че растежът на сектора е достигнал плато, тъй като фирмите губят от по-евтините китайски конкуренти.

През юни износът отбеляза две годишен спад, като се сви за пети пореден месец, тъй като продажбите на технологични продукти и търсенето от главния търговски партньор Китай спадна рязко.

В опит да стабилизира търговията преди година NDC стартира HeadStart – проект, посветен на създаването на местна Силициева долина чрез отслабване на регулациите за регистриране на стартиращи фирми, инвестиране в проекти и създаване на технологични центрове.

От началото на годината досега HeadStart успя да събере финансиране в размер на 438 млн. щатски долара. Утвърдената технологична сцена на острова и глобалните връзки ще помогнат на предприемачите, за разлика от конкурентите им в Китай, където интернет достъпът до голяма степен е ограничен.

Образованото и младо население също е в полза на Тайван. По време на посещение през март основателят на Alibaba Group Holding Джак Ма заяви, че иска да създаде фонд на стойност 10 млрд. тайвански долара, за да подкрепи местните предприемачи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още