IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологията за лицево разпознаване доведе до сблъсък между Alphabet и Microsoft

Лидерите на компаниите са на коренно различни мнения по въпроса дали технологията трябва да бъде временно забранена

09:21 | 21.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg</p>

Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Предложението на Европейския съюз за временна забрана на технологията за лицево разпознаване беше подкрепено от главния изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай, но посрещнато хладно от президента на Microsoft Брад Смит, предава Ройтерс.

Въпреки че Пичай отчете възможността технологията да бъде използвана за недобри цели като причина за мораториума, Смит твърди, че забраната няма да помогне за решаването на някои потенциални проблеми.

“Смятам, че е важно правителствата и регулаторите рано или късно да се заемат със създаването на рамка за нея”, коментира Пичай по време на конференция в Брюксел, организирана от мозъчния тръст Bruegel. “Може да се случи веднага, но може би има период на изчакване преди наистина да помислим как се използва. От правителствата зависи да начертаят курса” за използване на такава технология.

“Наистина не искам да кажа да спрем хората да ползват технологии по начин, който ще обединява семейства, когато те могат да им помогнат да го направят”, коментира Смит. “Второто нещо, което искам да кажа, е, че не забравяте нещо, ако наистина вярвате, че има разумна алтернатива, която ще ни даде възможност да решим този проблем”, допълни той.

Смит твърди, че е важно първо да се идентифицират проблемите, а след това правилата да бъдат изградени така, че да се гарантира, че технологията няма да се ползва за масово наблюдение.

“В крайна сметка има само един начин да подобрим технологията и това е да я използваме”, категоричен е той.

Европейската комисия поема по-твърд курс спрямо изкуствения интелект от Съединените щати, който ще засили сегашната регулация по отношение на правата за опазване на личния живот и личните данни, сочи предложение, разгледано от Ройтерс. Част от всичко това е мораториумът, който забранява използването на технологията за лицево разпознаване на публични места за до пет години, така че ЕС да получи време да разбере как да постигне превенция на злоупотребите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още