IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологиите като възможност за оптимизиране на бизнеса

Все повече компании припознават технологичните решения като инструмент за справяне с кризата

19:54 | 30.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

В условията на коронакриза бизнесът в България, а и по целия свят, търси възможности да оптимизира максимално процесите си, включително за да защити максимално своите служители. Технологиите пък се превръщат в основен съюзник в този процес.

Индустриалният интернет на нещата е особено полезен за Schneider Electric Bulgaria, когато по време на извънредното положение се оказва, че трябва да опази работниците в своя завод в Пловдив. Компанията разчита на новата технология и доказва колко важна е комуникацията между самите машини в подобни екстремни условия на работа, коментира по време на онлайн събитието Tech of Tomorrow на Investor.bg Калоян Георгиев, който е архитект IoT решения в Schneider у нас.

Когато всичко започна през март-април, знаехме, че можем да изкараме два-три месеца без да е необходимо хора да ходят в завода, без да нужна поддръжка на място, каза той.

„Успяхме да запазим цялото производство в Пловдив без никакви прекъсвания благодарение на IoT решения и на факта, че заводът е достатъчно умен“, уточни още Георгиев.

Необходимостта от навлизането на подобни решения за автоматизация на процесите наистина излезе на преден план през първото полугодие, когато Covid-19 парализира света. Бизнесът обаче все по-активно върви в тази посока.

В рамките на събитието Лучиан Диакону, маниджър развитие на продажбите в Universal Robots A/S за Румъния и България, сподели, че машинното обучение се ползва все повече, а в някои случаи с цел замяна на хората оператори с машини. Според него колаборнативните роботи набират сили и ще стават все по-популярни, тъй като освобождават хората от досадните повтараями процеси, давайки възможност за повече творчество. Диакону е категоричен, че в момента се наблюдава бързо навлизане на коботите във всички региони на света, тъй като бизнесът вижда в тях възможност да увеличи ефективността и производителността си като цяло, особено в условията на пандемия.

Междувременно друга технология също излиза на преден план – изкуственият интелект. Той позволява на Shell и индустрията, в която тя оперира, да направи активите си по-ефективни и по-ефикасни, сподели дигиталният продуктов мениджър на Shell Digital Фреди Дарбишър. Според него в бъдеще това ще помогне за намаляване на въглеродния отпечатък и ще позиционира енергийния преход.

„Изкуственият интелект ще направи процесите на улавяне и съхранение на въглерод ефективни и мащабни“, коментира той, допълвайки, че тази технология може да даде голямо конкурентно предимство на ползващите го пред другите бизнеси.

Едно от приложенията на изкуствения интелект в Shell е за откриването на малки проблеми и решаването им преди да станат големи да донесат големи щети за компанията. В този случай става дума за техническо проактивно наблюдение, което анализира над 1,3 трлн. стойности и засича аномалии, коментира Дарбишър.

„Смятаме, че AI ще навлезе във всеки продукт, услуга или решение, което Shell ще предлага занапред на пазара. Има огромен потенциал, който изкуственият интелект крие“, посочва още той.

Следващите две онлайн издания на Tech of Tomorrow ще се проведат на 7 и 14 октомври.

Oнлайн изданията на Tech of Tomorrow се провеждат с подкрепата на Allterco Robotics, Shell, Schneider Electric Bulgaria, Sirma, eMAG, Telelink Business Services, Atos, Select Asset Management, Industrial Holding Bulgaria.

Медийни партньори са: Bloomberg TV BulgariaDnes.bgMoney.bg„Мениджър“Kaldata.bgHicomm.bgWebcafe.bgDev.bg и Tech Tips Media.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още