IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telekom Austria се отказа да прогнозира печалбата си

През 2013 г. приходите на компанията ще се понижат за пета поредна година - този път до около 4,1 млрд. евро

15:50 | 08.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на Telekom Austria Ханес Аметсрайтер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на Telekom Austria Ханес Аметсрайтер. Снимка: Ройтерс

Австрийският собственик на Мобилтел Telekom Austria AG, един от двата европейски телекома, който е отчасти собственост на America Movil SAB на Карлос Слим, прогнозира спад на продажбите за пета поредна година през 2013 г. като в същото време се отказа да публикува очакванията си печалба, съобщава Bloomberg.

През тази година приходите на компанията ще се понижат до около 4,1 млрд. евро, се посочва в изявление на базираната във Виена компания. За сравнение за 2012 г. компанията прогнозира продажби в размер на 4,2 млрд. евро. Операторът планира инвестиции в размер на около 700 млн. евро и разпределяне на дивиденти от по 5 цента на акция за миналата и за 2013 г.

Ръководството на компанията очаква „предизвикателствата, които характеризираха оперативната среда през 2012 г. да се запазят и през 2013 г.“, се посочва в изявлението. „Поради продължаващата несигурност на основните ни пазари, Telekom Austria Group счита за уместно да ограничи финансовата си прогноза за 2013 г. единствено до продажбите и капиталовите разходи“.

Telekom Austria, която ще обяви годишните си финансови резултати за 2012 г. на 28-и февруари, очаква, че печалбата преди лихви, данъци и амортизация (Ebitda) ще е между 1,4 и 1,45 млрд. евро.

Според анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, продажбите на компанията през 2012 г. ще достигнат 4,26 млрд. евро, докато Ebitda - 1,42 млрд. евро.

Компанията, която миналата седмица осъществи сделка за 390 млн. евро за придобиване на бюджетния мобилен оператор Yesss със 750 хил. предплатени клиента на Orange Austria, не е отчитала ръст на приходите си от 2008 г. насам. Освен самия оператор Yesss сделката от миналата седмица включва и честоти, базови станции и друга интелектуална собственост на Orange Austria, включително марката One.

Насищането на мобилния пазар в Австрия и Източна Европа, където Telekom Austria има участие в 7 страни, е все по-голямо и това кара компанията да обмисля промяна в стратегията си. Както всички национални мобилни оператори, така и ТА се бори с високото насищане на пазара и трудната икономическа среда. Компанията очаква „продължаващите трудни макроикономически условия в Централна и Източна Европа да се запазят", където и без това растежът е значително отслабен. Особено важни проблеми има частично държавното дъщерно дружество в Беларус. Заради постоянно високата инфлация в страната местната Velcom записва постоянно в баланса си загуби.

Освен това компанията е изправена пред големи инвестиции през тази година, защото планира да участва в търгове за радио честоти от ново поколение в Австрия, а освен това трябва да поднови съществуващите си лицензи. Наскоро член на ръководството заяви пред местно списание, че компанията обмисля емитирането на хибриден дълг за 800 млн. евро, припомня Ройтерс.

След публикуването на прогнозата акциите на Telekom Austria поевтиняха с 2,9% до 5,66 евро – най-сериозният дневен спад от 30-и ноември насам. За последните 12 месеца компанията е изгубила около 34% от стойността си до 2,53 млрд. евро.

През последните месеци телекомът ревизира на два пъти плановете си за разпределяне на дивиденти през 2012 г. Първоначално компанията планираше да раздаде дивиденти от по 76 цента за акция преди да понижи тази сума на 38 цента за акция и впоследствие до 5 цента за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още