IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телекомуникационният бизнес доведе до ръст на резултатите на SoftBank

Компанията отчете 6,8% ръст на оперативната си печалба за тримесечието

10:26 | 07.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японската телекомуникационна и интернет компания SoftBank Group отчете 6,8% ръст на оперативната печалба за тримесечието между юли и септември благодарение на силното представяне на телекомуникационния си бизнес на вътрешния ѝ пазар, предава Ройтерс.

Стабилният растеж в основния ѝ вътрешен бизнес е важен за SoftBank, която има дялове в различни компании – от американския телекомуникационен оператор Sprint до гиганта в сферата на електронната търговия Alibaba. Тя се насочва към инвестиции в модерни технологии. А всичко това се случва в съответствие с плана на основателя и председател на SoftBank Масайоши Сон за растеж.

Като част от този план през септември SoftBank придоби за 32 млрд. долара британския производител на чипове ARM Holdings – най-високо оценената британска технологична компания.

Нетната печалба за тримесечието на компанията е нараснала до 334,7 млрд. йени (3,21 млрд. долара) от 313,4 млрд. йени година по-рано. За сравнение средната прогноза на анализаторите беше за 287 млрд. йени според Thomson Reuters Starmine.

Вътрешните телекомуникационни оператори на SoftBank отчетоха по-добро представяне през тримесечието, след като компанията почти завърши инвестициите в мрежите си и тепърва започва тези в следващото поколение мрежи.

Sprint, 83% от която са собственост на SoftBank и която дълго време дърпаше резултатите ѝ надолу, също показва признаци на подобрение.

Sprint отчита връщане към оперативната печалба през последното тримесечие. Освен това се радва на голям брой нови абонати на договор и рекордно нисък процент на отказали се от услугите ѝ. Тя повиши и прогнозата за годишната си оперативна печалба.

Тъй като пазарите на широколентовите и телекомуникационните услуги в Япония и САЩ дават признаци на узряване, SoftBank се насочва към инвестиции в нови области с цел да генерира бъдещ растеж. Някои от тези решения породиха притеснения сред инвеститорите, тъй като компанията се бори със своите 112 млрд. долара дълг.

Само месец след като завърши сделката с ARM, Soft Bank и Саудитска Арабия обявиха, че ще създадат фонд за инвестиции в технологии, които ще е за над 100 млрд. долара.  

Повече по темата можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още