IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telenor отчете лек спад на приходите си в България

Telenor Group отчете по-добри резултати за третото тримесечие от очакваното основно заради растежа на групата в Пакистан и Бангладеш

11:13 | 28.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Telenor отчете лек спад на приходите си в България

Най-големият мобилен оператор в Скандинавския регион Telenor, който присъства и на българския пазар, отчете лек спад на приходите си в България от 1,19% на годишна базаот 167 млн. до 165 млн. лева за периода юли-септември заради валутни колебания. В норвежки крони обаче има ръст 9,1% на годишна база до 772 млн. крони.

Финансовият резултат на Теленор у нас, измерен чрез EBITDA (коригираната печалба преди данъци, такси, обезценка и амортизация) спада от 69 на 67 млн. лв. през третото тримесечие. За първите девет месеца на годината печалбата на мобилния оператор в България остава константна на ниво от 186 млн. лв. 

В международен план Telenor Group отчете по-добри резултати от очакваното за третото тримесечие на годината, а основна заслуга за това има растежът на групата в Пакистан и Бангладеш. Добрите резултати там са успели да компенсират забавянето в Тайланд и Малайзия, предава Bloomberg.

Коригираната печалба за третото тримесечие преди данъци, такси, обезценка и амортизация, се е увеличила до 11,8 млрд. крони (1,4 млрд. долара).

Това се равнява на 37,2% от приходите от продажби, става ясно от отчета на държавно контролираната норвежка компания. Очакванията на анализаторите бяха за с 400 млн. крони по-ниска печалба.

Приходите от продажбите на Telenor нарастват с 15% до 3,75 млрд. долара, като отново успяват да надминат пазарните прогнози.

Telenor разчита на стабилен вътрешен растеж, тъй като печалбите в Тайланд, втория най-голям пазар, спадат, а операторът не успя да слее своите датски операции с тези на шведския конкурент TeliaSonera AB. Главният изпълнителен директор Сигве Бреке планира да продаде 33% от акциите на Telenor във ВимпелКом ООД, руския оператор, който се разследва от властите за връзки с предполагаеми подкупи в Узбекистан. Telenor отдели настрана 5,4 млрд. крони през тримесечието, свързани с планирани възможни глоби или продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още