Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Tencent отчете рекордна печалба за тримесечието

Спадът на приходите от мобилни игри беше компенсиран от други звена в компанията

Tencent отчете рекордна печалба за тримесечието

Снимка: Архив Ройтерс

Tencent Holdings обяви рекордна тримесечна печалба, надминавайки пазарните очаквания, след като интернет гигантът отчете ръст на стойността на инвестициите си, докато финтех и облачният бизнес компенсираха спада при игрите, предава Ройтерс.

Дори и така, ръстът на приходите е с най-бавния си темп до момента, тъй като регулаторните казуси натежаха над операциите ѝ свързани с гейминга. Това позволи печалбата от финансови технологии и други бизнес услуги да изпреварят игрите за смартфони за първи път.

Китайският регулатор, отговарящ за индустрията за игри, спря даването на разрешения през по-голямата част от миналата година. Това доведе до най-големия спад на печалбата на Tencent за тримесечието, което приключи през декември, както и до най-ниския ръст на годишната печалба от 13 години.

Одобренията стартираха наново през декември, когато Tencent получи разрешение да пусне голямото си заглавие Perfect World Mobile в тримесечието между януари и март. В рамките на тези три месеца Tencent отчете 17% ръст на нетната печалба до 27 млрд. юана (3,93 млрд. долара. Анализаторите, анкетирани от Refinitiv, очакваха средно 19,4 млрд. юана.

Маркетинговите разходи на фирмата са се свили с 24 на сто.

Още по темата

В портфолиото на Tencent влизат компании като Tencent Music Entertainment Group и платформата за видео стрийминг на живо Huya.

И все пак приходите се оказаха под очакваните от анализаторите 85,5 млрд. юана.

Категорията „Финтех и бизнес услуги“, която за първи път е отделена в отчета и включва разплащателните и облачните услуги, генерира 21,8 млрд. юана за тримесечието.

Това е повече от приходите от мобилни игри, който обичайно е носител на най-голям генератор на приходите на Tencent. Приходите от игри спаднаха с 2% до 21,2 млрд. юана заради по-малкия брой изкарани нови игри на пазара.

Същевременно Tencent понася удар от забавянето на китайската икономика. Приходите ѝ от онлайн реклама са нараснали с 25% спрямо 55% през същия период година по-рано. Tencent обвинява за това „предизвикателствата в макросредата“ и високата база за сравнение.

По думите на Карън Чан, анализатор на Jefferies, рекламните приходи са нараснали по-бавно от очакваното, но брутният марж от рекламата се е подобрил.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ще има ли Huawei своя операционна система