IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent търси мир с регулаторите, докато печалбата ѝ не спира да расте

Бизнесът с мобилни игри и този с разплащания помогнага на компанията да запише най-успешната си година до момента

20:01 | 24.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tencent Holdings Пони Ма подчерта желанието си да работи с регулаторите предвид засиления контрол от тяхна страна върху влиятелните китайски технологични компании. Той обяви това, след като компанията отчете силен ръст на бизнеса с мобилни игри и разплащания, който помогна на Tencent до най-печелившата си година до този момент, пише Wall Street Journal.

Посланието, което Пони Ма отправи по време на представянето на финансовите резултати, се появява на фона на по-големите антитръстови усилия на Пекин срещу китайския технологичен сектор, в който редица компании са събрали огромни масиви от потребителски данни.

Tencent беше сред част от фирмите, които бяха глобени от антитръстовите регулатори този месец, тъй като не са обявили по подходящ начин минали придобивания. Междувременно антитръстовата комисия към Държавния съвет събира от миналата година информация за услугата на WeChatPay за онлайн разплащания, която е собственост на Tencent (както и за Alipay на Ant Group), заради доминацията ѝ на китайския пазар, твърдят източници, запознати с въпроса.

„Работим в тясно сътрудничество с правителството и регулаторите по изпълнението на изискванията“, коментира Ма в отговор на въпрос за действията на антитръстовите власти.

Този месец Ма се срещна с представители на Държавната администрация за пазарна регулация, като той самият е поискал да се види с тях, допълват източниците, пожелали да останат анонимни. Президентът на Tencent Мартин Лау коментира, че срещата е била доброволна и е нормална част от бизнеса.

Държавната администрация за пазарна регулация и антритръстовата комисия към Държавния съвет не са отговорили на запитванията за коментар.

Същевременно нарастват притесненията на инвеститорите от затягането на регулацията от страна на китайските власти, които искат да обуздаят бързо растящата интернет индустрия в страната. Антитръстовите регулатори разследват гиганта в онлайн търговията Alibaba Group Holding, а Tencent беше глобена заради придобиванията.

И все пак, подобно на много други технологични гиганти, Tencent спечели от последната година, в която коронавирусната пандемия накара затворените у дома потребители да се насочат към онлайн продукти и услуги.

Приходите на най-голямата компания за видео игри в света достигнаха 482,06 млрд. юана, или 73,88 млн. долара, през 2020. Това представлява 28% повишение спрямо предходната година. Нетната годишна печалба е 159,85 млрд. юана и е нараснала със 71%.

Нетната печалба за тримесечието, завършило в края на декември, е скочила почти тройно до рекордните 59,30 млрд. юана, след като оценката на компаниите, в които Tencent е инвестирала, се повиши. Приходите са с 26% повече и достигат 133,67 млрд. юана. И двата показателя успяха да надминат очакванията на анализаторите.

Бизнесът с мобилни игри преживя възход по време на пандемията, а приходите от онлайн гейминг на Tencent са нараснали с 29% на годишна база през четвъртото тримесечие.

Приходите от финансови технологии и бизнес услуги са се увеличили с 29 на сто през тримесечието.

Присъствието на Tencent в онлайн търговията също се е разраснало. Компанията обяви, че рекламните ѝ приходи за отчетния период са скочили с 22% на годишна база, отчасти заради по-голямото търсене на платформи за онлайн продажби и на потребителски стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още