IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent влиза в битка с Alibaba за титлата най-високо оценена азиатска компания

Акциите на Tencent за кратко достигнаха рекорден връх по време на борсовата сесия

12:44 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Акциите на китайския интернет гигант Tencent за кратко удариха нов връх в сряда, влизайки в надпревара с конкурента Alibaba за титлата най-голяма азиатска компания по пазарна капитализация, пише CNBC.

По време на ранната търговия в сряда сутринта книжата на Tencent поскъпнаха до над 500 хонконгски долара за акция, с което надминаха предишния си рекорден връх от 498,60 хонконгски долара. След това загубиха от ръста и се търгуваха с 0,76% надолу в следобедните часове. Междувременно листнатите в Хонконг акции на Alibaba повишиха стойността си с 1,3%.

По време на пика на цената на предлаганите в Хонконг книжа на двете компании, Tencent и Alibaba постигнаха пазарна капитализация от 4,82 трлн. хонконгски долара (приблизително 621,92 млрд. долара). Това сочат изчисления на CNBC.

Силата на рекламния бизнес на Tencent

И все пак Tencent може да се радва на последващи скокове. Във вторник анализатори от Bernstein повишиха очакваната цена до 570 хонконгски долара за акция, което представлява повишение с близо 13 на сто от пика на цената в сряда. Междувременно Nomura очаква сумата да е 531 хонконгски долара за акция, или с 5% нагоре.

„Скорошните срещи успокоиха инвеститорите, че рекламният бизнес на Tencent се представя по-добре от очакваното“, коментира Нийл Кемплинг, ръководител технологии, медии и телекомуникации в Mirabaud Securities.

„Смятаме, че мнозина мислеха, че ByteDance ще открадне пазарен дял от Tencent, а това просто не се случва“, допълва той, визирайки китайския технологичен еднорог, който стои зад популярната социална мрежа TikTok.

„Възможно е да има две големи компании за дигитална реклама в Китай (както Facebook и Google доминират заедно на Запад), а дигиталните икономии от мащаба на Tencent са трудни да бъдат повторени или надминати“, коментира Кемплинг.

Когато обявиха повишението, анализаторите от Bernstein се позоваваха на „по-оптимистичните очаквания за рекламата, както и за гейминга“.

„Смятаме, че Tencent достигна повратна точка в рекламата, след като технологията ѝ се подобри, докато растежът на ByteDance се забавя, което позволява на Tencent да привлече допълнителен пазарен дял“, допълват анализаторите. Оценката на Nomura също е в този дух“ „Вярваме, че рекламите на Tencent трябва да се представят по-добре от тези на повечето конкуренти, тъй като платформата WeChat е високо ценена от рекламодателите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още