IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla и бившият шеф на звеното Autopilot постигнаха споразумение в съда

Производителя на електромобили обвини Стърлинг Андерсън в опит за привличане на нейни кадри и кражба на вътрешна информация

13:21 | 20.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Tesla и бившият ръководител на програмата ѝ за развиване на софтуера Autopilot постигнаха споразумение по дело, заведено от производителя на електромобили през януари. Това обявиха двете страни, цитирани от Ройтерс.

Съгласно споразумението бившият директор няма да има право да привлича кадри на Tesla цяла една година.

Делото на Tesla срещу Стърлинг Андерсън, нетехнически програмен мениджър на системата Autopilot, която позволява на колите да се карат почти автономно, обвинява мъжа в опити да привлича инженери от Tesla за новата си компания Aurora Innovation, преди да напусне Tesla.

Освен това Андерсън беше обвинен, че е изтеглил част от „чувствителната“ информация на Tesla на своя лаптоп.

Aurora и Крис Урмсън, съосновател на компанията и бивш ръководител на проекта на Alphabet за автономни коли, бяха подсъдими по делото. В резултат от споразумението исковете срещу Aurora и Урмсън също са отпаднали.

Делото подчертава огромната конкуренция за таланти в автомобилния сектор в Силициевата долина. Самият Андерсън беше публичното лице на системата Autopilot на Tesla.

Компанията за електромобили направи изявление, в което посочва, че споразумението „създава процес, който ще даде възможност на Tesla да възстанови цялата фирмена информация, която е взета от компанията“, както и че компютрите на Aurora подлежат на проверка, за да се проследи използването на собственост на Tesla.

Обвиняемите ще платят 100 хил. долара на Tesla. Освен това Aurora няма право в рамките на година да привличат служители на компанията на Илон Мъск.

В изявление Aurora заяви, че в компютрите ѝ няма никаква поверителна информация на Tesla и „няма никакво доказателство, че някой от Aurora е използвал или е имал достъп до конфиденциалната информация на Tesla”.

Aurora заяви, че се съгласила да плати 100 хил. долара, за да „демонстрира целостта на интелектуалната си собственост“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още