IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla и Panasonic засилват партньорството си - този път в соларната енергия

Същевременно Tesla се сблъсква с нови главоболия, свързани със системата ѝ за автопилот

12:16 | 17.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Компанията на Илон Мъск Tesla Motors ще работи заедно с японската Panasonic за производството на соларни клетки и модули в Ню Йорк, предава Ройтерс.

Съгласно споразумението Tesla е заявила, че ще използва клетките и модулите в рамките на система за слънчева енергия, която ще работи безпроблемно с нейните продукти за съхраняване на енергия Powerwall и Powerpack.

Японската фирма вече работи с американския производител на автомобили по доставката на батерии за Model 3, нейната първа кола, насочена към масовия пазар.

Очаква се Tesla да започне производството в своя завод в Бъфало през 2017 г., а Tesla възнамерява да се ангажира с дългосрочна покупка на клетки, обяви производителят на автомобили, допълвайки, че споразумението зависи от одобрението на придобиването на SolarCity от страна на акционерите.

Миналата седмица акционерите на Tesla и SolarCity се съгласиха да гласуват за предложеното сливане на 17 ноември. Автомобилният производител заяви, че ще представи планове за обединената компания преди вота.

Същевременно германският министър на транспорта Александър Дорбинт призова Tesla да спре да рекламира своите електромобили с тяхната функция за автопилот, тъй като функцията може да направи шофьорите по-невнимателни, пише VentureBeat.

Говорителката на министерството потвърди написаното в ежедневника Bild am Sonntag, който обяви, че Федералният орган, отговарящ за транспорта, е писал до Tesla с подобно искане.

„Можем да се потвърдим, че съществува писмо до Tesla, с което се изисква тя повече да не използва подвеждащия термин "автопилот" за своята система за асистиране при шофиране на колата“, коментира говорителката в писмен отговор до Ройтерс.

По думите ѝ терминът описва една система, работеща заедно с шофьора, която е била използвана в космическите операции в продължение на десетилетия. Според говорителката компанията винаги е подчертавала пред клиентите си, че системата за асистиране изисква шофьорите да останат фокусирани върху пътя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още