IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla нае един от талантите на Apple

Крис Латнър ще има задачата да отговаря за разработката на системата Autopilot

09:03 | 11.01.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на електромобили Tesla Motors нае ключов софтуерен инженер от Apple, който да съблюдава софтуерните операции на компанията, свързани с нейната система Autopilot, посочва компанията в публикация в блога си.

Крис Латнър, който работеше в Apple от повече от десетилетие, заяви в онлайн съобщение до разработчиците на компанията от Купертино, че ще “напусне Apple по-късно този месец, за да преследва възможности в други области”, без да посочва към коя компания планира да се присъедини.

По-късно през деня Tesla публикува съобщение в уебсайта си, в който твърди, че Латнър е бил нает за вицепрезидент, отговарящ за софтуера Autopilot. Компанията обаче не посочи кога той ще започне работа в нея. Tesla отказва да коментира повече по темата. Apple потвърди напускането на Латнър, но не е казала повече отвъд неговото послание.

Това е важен ход за Tesla, която привлича експерт от висок клас в света на софтуерната разработка, при това на позиция, която преди нямаше лидер на пълно работно време. Системата Autopilot на Tesla е била поверявана временно на главния директор, отговарящ за софтуера, Джина Хосейн, от SpaceX - компания, в чийто борд на директорите попада главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.

Autopilot е хардуерна и софтуерна система, ползва на превозните средства на Tesla, която позволява те да се управляват сами в някои ситуации, но все пак изисква шофьорите да са с ръцете на волана. Федералните регулатори по безопасността в САЩ разследват дали Autopilot е изиграла роля във фатална катастрофа във Флорида миналата година.

Латнър последно е бил старши директор в отдела за разработване на инструменти на Apple и е най-познат с представянето на Swift - програмен език, който улеснява софтуерните разработчици в писането на приложения за iOS, операционната система в iPhone и iPad.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Абе туй със автопилотите е голяма работа, караш си колата и по някое време някой се включва, ускорява те и те мята в близката пропаст. Върви доказвай после автопилота ли е сбъркал или някой през сателита тa е ускорил :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още