IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ще обяви отчета си по-рано от предвиденото

Книжата на концерна се изстреляха с близо 13 на сто заради очакването на добри новини

10:39 | 24.10.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Книжата на американския производител на електромобили Tesla повишиха стойността си с 12,72%, след като компанията обяви плана си да представи своите тримесечни резултати по-рано от очакваното, което подхранва спекулациите, че има добри новини за споделяне, пише Wall Street Journal.

Инвеститорите очакват предстоящия отчет на компанията с още по-голямо нетърпение от обичайното, защото главният изпълнителен директор Илон Мъск обеща, че Tesla ще генерира печалба за тримесечния период на база на убеждението си, че компанията може да преобърне губещите пари операции, като поддържа силни продажби на Model 3.

Инвеститорите очакваха резултатите да бъдат обявени през следващата седмица или по-късно, но Tesla разкри, че ще представи финансовия си отчет след края на борсовата сесия в САЩ в сряда.

В резултат от това книжата на концерна повишиха стойността си с близо 13 на сто, търгувайки се на цена от 294,14 в края на деня.

„Теорията предполага, че ранното/изненадващото отчитане е добра новина“, коментира Адам Джонас, анализатор от Morgan Stanley в писмо до инвеститорите. „Tesla е в най-критичната точка по отношение на своя най-важен продукт (Model 3) и е в може ни най-критичния си момент по отношение на ликвидността си/достъпа до капитал, откакто е публична компания“.

Като цяло анализаторите са по-малко уверени от самия Мъск в способността на Tesla да генерира печалба. Те очакват нетна загуба от 95 цента на акция за последното тримесечие, сочат данни на FactSet. За сравнение - през третото тримесечие миналата година загубата беше 3,70 долара на акция.

Прогнозата е за ръст на приходите до 6,1 млрд. долара според FactSet, спрямо 2,98 млрд. долара година по-рано.

Анализаторите очакват Tesla да отчете коригирана загуба от 3 цента на акция за последния отчетен период, в сравнение с 2,92 долара на акция преди година.

Ако прогнозата на Мъск се сбъдне, това ще бъде третата печалба за тримесечие в 15-годишната история на Tesla. През третото тримесечие на 2016 г. тя генерира 22 млн. долара печалба, както и през първото тримесечие на 2013 г., когато сумата беше 11,2 млн. долара. Компанията никога не е отчитала годишна печалба.

За ръста на цената на акциите допринесе и известен инвеститор на Wall Street, който досега залагаше срещу производителя на електромобили Tesla. Късно снощи той обяви, че променя позицията си, благодарение на което акциите на компанията скочиха с 13 на сто. "Tesla разбива конкуренцията", написа Андрю Лефт от Citron Research в паметна записка до инвеститорите.

"Докато медиите, отразяващи новините около компанията, насочват вниманието си върху ексцентричното, странно, понякога оскърбително поведение на главния й изпълнителен директор Илон Мъск, те пропускат да забележат истинската дестабилизация на автомобилния сектор, който в момента е доминиран от Tesla", посочва той.

Лефт бе отявлен критик на Tesla и през август дори започна дело срещу компанията и шефа ѝ, обвинявайки го в манипулиране на фондовия пазар с туитовете, в който обяви намерение да извади акциите й от борсовата търговия.

Високите очаквания са особено важни сега, след като Мъск направи серия от гафове, които поставиха под въпрос начина му на управление. Припомняме, че на 7 август той публикува в Twitter, че планира да направи компанията отново частна и разполага с необходимите средства за това – нещо, което така и не се осъществи. По-късно той бе глобен от властите за този коментар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Да това се казва тайминг да си изтеглиш отчета точно когато nasdaq се срива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
Браво, Браво, Браво$312 млн печалба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
pioner
преди 5 години
На нула което ще си е успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Borisslav
преди 5 години
Надявам се на печалба ,,но най вероятно 250млн /Загуба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Sokratus
преди 5 години
$100млн загуба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
До съфорумците:Тъй като отчета на Тесла, ще излезе довечера, предлагам всеки който желае, да напише по един коментар с печалбатата/загубата, която Тесла ще реализира през третото тримесечие! Предлагам стъпката да е $100млн и след това да се пише загуба/печалба. Не е нужно да се мотивирате, достатъчно е само числото. Да видим ще е най-близко до числото обявено довечера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още