IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla спира производството в част от американските си заводи

Въпреки съпротивата на компанията, властите надделяха

10:04 | 20.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Sam Hall/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sam Hall/Bloomberg

Tesla обяви, че спира производството в завода си за електромобили в Сан Франциско от 24 март, с което приключва съпротивата срещу местните власти, които са притеснени за разпространението на коронавируса, предава Ройтерс.

Компанията заяви, че заводът ѝ за соларни панели в Ню Йорк също временнно ще спре производство, докато операциите във фабриката за батерии в Невада ще продължат.

„Въпреки че взехме всички известни здравни мерки, продължаването на операциите на някои локации доведе до предизвикателства за нашите служители, техните семейства и нашите доставки“, обяви компанията в изявление.

Книжата на Tesla поеха с 8% надолу по време на следборсовата търговия, след обявяването на новините.

Решението да спре работата във Фримонт, Калифорния, беше взето в момент, в който Tesla засилва производството на своя спортен електромобил Model Y в завода. Търсенето на Model Y се очаква да бъде по-високо от това на всички модели на Tesla, взети заедно, обяви главният изпълнителен директор Илон Мъск.

По-рано в четвъртък Мъск туитна, че китайските операции на Tesla са нормални. Заводът за 2 млрд. долара в Шанхай, който през декември започна доставките на Model 3, е ключов за стратегията за растеж на Tesla и за плановете на компанията да разшири производствения си капацитет.

Представител на Tesla в Шанхай е коментирал пред Ройтерс, че темпът на производство  в завода надхвърля нивата преди коронавируса и над 91% от работниците са се върнали на работа от 6 март насам.

Tesla планира да започне да произвежда и Model Y в Шанхай от 2021 г. и да разшири производствения капацитет на комппоненти, сочат документи, изпратени до властите.

Решението на Tesla да спре производството в завода в района на Сан Франциско беше взето след няколко дни дискусии с местните власти и след като в четвъртък представители на компанията се срещнаха с управляващите във Фримонт.

В щата беше издадена заповед за стоене у дома, а на гражданите беше казано да напускат домовете си, само ако е необходимо, заради пандмията на коронавируса.

Особено заразното респрираторно заболяване зарази над 10 700 души в Съединените щати.

Tesla вярва, че разполага с достатъчно средства, за да се справи с този период на несигурност, тъй като има 6,3 млрд. долара в брой към края на третото тримсечие, което е над 2,3-те млрд. долара набран капитал.

Градът и властите от района не са отговорили веднага на запитването за коментар по въпроса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още