IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla сваля цените на Model X и Model S в Китай

Компанията понася последствията от търговската война между САЩ и Китай

09:13 | 22.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на електромобили Tesla сваля цените на своите Model X и Model S в Китай, обяви компанията. Тази промяна в стратегията показва, че тя ще бъде засегната от митата, свързани с търговската война между САЩ и Китай, предава Ройтерс.

Tesla, управлявана от милиардера и неин главен изпълнителен директор Илон Мъск, заяви, че ще намали цените на двата модела с 12 до 26%, за да направи колите „по-достъпни“ на най-големия автомобилен пазар в света, където продажбите на такъв тип превозни средства растат бързо.

Ходът беше направен на фона на сериозно обтегнатите отношения между Пекин и Вашингтон, след като като реципрочна мярка Китай наложиха нови мита върху вноса от САЩ, включително върху автомобили. Това засяга Tesla, която внася всички коли, които в момента продава на местния пазар.

"Ние поемаме значителна част от митата, за да направим нашите коли по-достъпни за клиентите в Китай“, посочва Tesla в изявление до Ройтерс.

Случилото се представлява промяна спрямо юли месец, когато Tesla беше един от първите американски производители на автомобили, които повишиха цените на продуктите си на пазара в отговор на митата. Фирмата качи цените на Model X и Model S с около 20%.

Този месец Tesla обяви, че се сблъсква с големи проблеми с продажбите на коли в Китай заради новите мита, които ще я принудят да ускори инвестициите си в своята Gigafactory в Шанхай.

Фирмата, която наскоро пусна предварителните поръчки на новия Model 3 в Китай, допълва, че цената започва от 540 хил. юана (77 928 долара).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още