IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla съкращава 9% от служителите си

Компанията се опитва да свие разходите си

23:04 | 12.06.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на електромобили Tesla съкращава около 9% от своите служители, обяви главният изпълнителен директор на компанията - милиардерът Илон Мъск. Това се случва в момент, в който фирмата се опитва да свие разходите си, без да заплаши ключовото увеличение на производството на Model 3, предава Ройтерс.

В туит, включващ снимки на имейл, който твърди, че е изтекъл в медиите, Мъск посочва, че съкращенията са част от опростяването на управленската структура на Tesla, което обеща миналия месец.

“Като част от тези усилия и заради необходимостта за свиване на разходите и насочване към рентабилността, взехме трудното решение да съкратим близо 9% от нашите колеги в компанията”, гласи имейлът.

По думите му съкращенията не обхващат хора, които са заети с производството на колите, така че няма да бъде нанесен удар на целите за производството на Model 3 през следващите месеци.

Последният годишен отчет на Tesla от миналия декември показа, че тя има 37 543 служители на пълен работен ден. Така се оказва, че около 3900 служители ще трябва да си тръгнат от компанията. В електронно писмо Мъск благодари на засегнатите за "трудната работа", която са извършили. 

"Имайки предвид факта, че Tesla никога не е отчитала годишна печалба в своите приблизително 15 години от своето съществуване, печалбата очевидно не е това, което ни мотивира", пише Мъск във вътрешнофирмен имейл във вторник. "Това, което ни движи напред, е нашата мисия да ускорим прехода към устойчива и чиста енергия в света, но никога няма да постигнем тази мисия, ако не покажем, че можем да бъдем устойчиво печеливша компания".

Най-мащабното съкращаване на служители в 15-годишната история на компанията подчертава натиска над Мъск да спре да изгаря пари и да започне да печели. Досега компанията кумулативно е загубила около 5,4 милиарда щатски долара, а дори и повечето оптимисти не вярват, че загубата ще свърши там. Производителят на автомобили може да загуби още 1,3 млрд. долара през следващите четири тримесечия, показват прогнозите на анализаторите, изготвени от Bloomberg.

Акциите на Tesla отбелязаха по-ранна печалба от 6,9% и затвориха с ръст от 3,2% - на ниво от 342,77 долара. Откакто започнаха да се търгуват през 2010 г., акциите повишиха стойността си в бурен темп, задвижвани от оптимизма, че Tesla ще поведе една нова ера на транспортни иновации. През последните 12 месеца, на фона на производствените проблеми и свързаните с дълга негативи акциите поевтиняха с 4,5%, докато тези на Ford Motor Co. и General Motors Co. поскъпнаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Скоро ще има много сериозна конкуренция във всички автомобилни класове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Браво на Мъск. Най-накрая е прозрял, че една фирма трябва и да печели :) "... няма да постигнем тази мисия, ако не покажем, че можем да бъдем устойчиво печеливша компания."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още