IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tiger Global е лидер по сделки с рисков капитал през второто тримесечие в САЩ

Компанията е сключила средно по 1,3 сделки на ден през периода

19:34 | 08.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако ви се струва, че всеки ден виждате името на Tiger Global, има причина за това – фирмата е сключила средно по 1,3 сделки на ден през второто тримесечие, пише CNBC.

Според нов доклад на компанията за пазарни проучвания CB Insights Tiger е увеличила инвестициите си през периода осемкратно спрямо същото тримесечие година по-рано – до 81. Andreessen Horowitz е вторият по активност инвеститор през тримесечието с 64 сделки, следван от Sequoia с 62 и Accel с 60.

По време на рекордния период за финансирането, при който рисковите инвестиции нараснаха със 157% в глобален мащаб спрямо година по-рано до 156 млрд. долара. Tiger е участвала в третата по големина инвестиция в сферата на киберсигурността (Forter) и петата по големина сделка в областта на изкуствения интелект (Scale AI).

Основаната през 2001 г. от Чейс Колман Tiger се утвърди като влиятелна в технологичните инвестиции преди първични публични предлагания преди десетилетие, след като заложи успешно на компании като Facebook и LinkedIn. С бума на технологичните стартъпи с оценка над 1 млрд. долара и тенденцията фирмите да остават частни по-дълго, името на Tiger стана още по-популярно напоследък.

Освен това фондовете ѝ станаха много по-големи. По-рано тази година фирмата набра 6,65 млрд. долара – около година, след като предишният ѝ фонд набра 3,75 млрд. долара. Всичко това се случи, след като Лий Фиксъл, ветеран от фирмата, напусна през 2019 г., за да създаде собствената си фирма Addition.

Tiger е разпръснала инвестициите си в различни индустрии и локации.

Фирмата беше част от инвестицията за 650 млн. долара в компанията за ракети Relativity Space и в кръза за 550 млн. долара на платформата за онлайн търговия Kajabi – съответно петата и шестата по големина сделки в Съединените щати през второто тримесечие. Tiger се присъедини към инвестицията за 450 млн. долара във финтех компанията Brex. Освен това беше част от компанията за управление на отношенията с клиентите ActiveCampaign за набирането на 240 млн. долара.

Но Tiger залага и на инвестиции в чужбина, подкрепяйки китайското приложение за доставка на хранителни стоки Dingdong Maicai в рамките на кръга за финансиране на стойност 700 млн. долара. Тя участва и в част от най-големите инвестиции в Индия (социалната мрежа ShareChat), във Великобритания (разплащателното приложение SaltPay) и в Meksiko (платформата за търговия с криптовалути Bitso).

Колман беше най-печелившият хедж фонд мениджър в Съединените щати миналата година. В допълнение към частните инвестиции Tiger управлява публичен портфейл от акции, в който попадат редица технологични компании като Peloton, Microsoft, китайската JD.com, Amazon и CrowdStrike.

Същевременно Tiger спечели от преживяващия бум пазар на първични публични предлагания. Глобалните IPO-та и сливания се увеличиха повече от два пъти през второто тримесечие спрямо година по-рано дао рекордните 2893 според CB Insights. През тази година са реализирани 503 листвания, спрямо 672 за цялата 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още