IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok се опитва да сключи съдебно споразумение във връзка с опазването на данни

Компанията е заплашена да плати милиони долари за нанесени щети

13:05 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Китайският собственик на TikTok предлага да сключи споразумение, за да уреди съдебен спор, в който е обвинен, че е изложил на риск поверителността на днаните на потребители и е заплашен да плати милиони долари за нанесени щети. Това се случва, докато приложението се подготвя за евентуално придобиване под заплахата да бъде блокирано в САЩ заради опасения за националната сигурност, пише Bloomberg.

Адвокатите на ByteDance и на потребителите са „постигнали споразумение при определени условия“, за да разрешат случая с твърденията, че приложението незаконно записва изображения за лицево сканиране на деца и изпраща конфиденциална информация за възрастните потребители до Китай, сочат документи до Федералния съд в Чикаго. Прокурорите обявиха, че планират да внесат окончателно предложение за споразумението в рамките на 90 дни.

Но има уловка. Сделката може да бъде провалена, защото адвокатите, представляващи потребителите в Калифорния, се оплакват, че са останали извън преговорите за споразумението.

Докато се опитва да се справи с 19 колективни иска, собственикът на TikTok е обект на съмнения от страна на западните страни заради притеснения, че то може да е опасно за потребителите. Въпреки че ByteDance отрича твърденията, че е контролирана от китайското правителство, или че има някакъв риск за потребителските данни, тя се сблъска със силен контрол от страна на регулаторите в САЩ и Европа.

Междувременно Microsoft е под натиск да реши опасенията за сигурността и опазването на данните, свързани с потенциалното придобиване на TikTok, за да изпълни срока (15 септември), поставен от президента Доналд Тръмп за постигане на сделка.

Друг потенциален купувач е Oracle, която получи подкрепата на Тръмп за покупката на TikTok. Всяка от компаниите би се радвала изключително много, ако не наследи куп съдебни дела, заведени от името на милиони потребители.

С оглед на заповедта на Тръмп от 6 август, заплашваща да забрани на TikTok да оперира в САЩ, и с оглед на чувствителния въпрос за придобиването, е важна „строгата конфиденциалност по отношение на условията на споразумението, докато то не бъде оповестено публично“, посочват адвокатите по делото.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още