IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук не очаква да се сблъска с криза като тази на Facebook

Според изпълнителния директор на Apple опазването на личните данни е ключова американска ценност

14:22 | 29.03.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук критикува Facebook в интервю, на фона на скандала с Cambridge Analytica, посочвайки, че опазването на личните данни е човешко право и основна американска ценност, пише CNBC.

Запитан какво би направил, ако се сблъска със същите проблеми, пред които е изправен главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, Кук заяви: „Нямаше да съм в такава ситуация“.

Кук направи коментарите по време на интервю за Recode, ден след като Apple представи нов достъпен модел iPad, който поддържа Apple Pencil, и възроди своя образователен софтуер.

Тим Кук заяви, че Apple никога не е вярвала, че подробните онлайн профили на потребители трябва да съществуват.

„Можехме да печелим много, ако потребителите бяха наш продукт. Ние сме избрали да не правим това“, коментира Кук.

Зукърбърг се оказа остро критикуван във връзка с политиките на Facebook за опазване на данните. Той заяви, че е важно да се мисли как може да се злоупотребява с онлайн профилите, но най-добрата регулация е саморегулацията. Той насърчи потребителите да вземат нещата в свои ръце, като сърфират в частен режим и блокират бисквитките.

Facebook в момента е обект на разследване от двете страни на Атлантика. Федералната търговска комисия обяви в понеделник, че ще обърне внимание на практиките за използване на данни от страна на компанията. Друго разследване тече във Великобритания.

Facebook заяви, че е научила за проблема с Cambridge Analytica през 2015 г., но не е успяла да уведоми обществото до появата на статия в The Observer във Великобритания и друга в The New York Times, която беше публикувана този месец.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 5 години
А в Китай личните данни от Епъл устройствата са като на повикване... въпрос на време и тоя ***.ерас да клекне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Той не очаква но аз от сърце му я пожелавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
Хахаха... Първо надлежно ги събираме, а после мноо надеждно ги опазваме...!!! Ама за чий са ви? Е, ... нека да има - не се знае за какво мое'а потребва.... :lol:Маавидеба и вашта, и оная на ценностите ви американски...!!! :lol: Същите *** са и Епъл, даже са по-напред с материала, па дали точно те не почнаха първи с техните Apple ID... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
V.At.
преди 5 години
"Според изпълнителния директор на Apple опазването на личните данни е ключова американска ценност"А ровенето в чуждите данни - ключов приоритет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още