IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук ще се яви в съда заради делото с Epic Games

Изпълнителният директор на Apple ще се впусне в защитата на App Store

16:44 | 21.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук ще се опита да защити практиките на App Store пред съда като част от делото, което разработчикът на играта “Fortnite” заведе срещу технологичния гигант, предава Ройтерс.

Epic твърди, че става дума за монопол, а Apple злоупотребявал с пазарната си мощ.

Очаква се Кук да прекара повече от 2 часа в съда, а това може да се окаже най-дългият публичен коментар за бизнеса на App Store, който попада в сегмента с услуги на Apple, достигащ 53,8 млрд. долара.

Epic проведе PR-кампания и се насочи към съда, посочвайки, че Apple действа антиконкурентно, като допуска единствено приложения, които лично одобрява, в App Store. Освен това според студиото технологичният гигант принуждава разработчиците да използват вградената система за разплащания в приложения на Apple, която прибира комисиона от 30% от приходите от продажби.

Антимонополния процес, воден във федералния съд в Оукланд, Калифорния, се провежда в момент, в който Apple е изправена пред множество критики от страна на разработчиците на приложения, включително Spotify Technology, както и от американски политици, които твърдят, че най-високо оценената публична компания в САЩ се опитва да смачка по-малките си конкуренти.

Главният изпълнителен директор на Epic Games Тим Суини беше първият изслушан по делото. Той използва времето си пред съда, за да изтъкне, че “Fortnite” се е превърнала в място, където играчите се събират в един виртуален свят, който той нарича „метавселена“, а Apple несправедливо иска да прибира по-голям дял от приходите заради предоставянето на проста технология за обработка на плащанията.

Кук отговори на няколко въпроса относно App Store, която се яви пред американските власти миналата година, но като цяло запази мълчание, докато конгресмените обстрелваха с въпроси лидерите на Google и Facebook.

Но адвокатите на Epic поставиха на горещия стол други директори на Apple по време на триседмичните изслушвания.

Антимонополните власти в редица държави започнаха разследвания на бизнеса на технологичния гигант включително въпросът се разглежда и в Европейския съюз във връзка с това как Apple се отнася със Spotify.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още