IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тинейджърът, който хакна системите на Apple, няма да лежи в затвора

За атаката момчето е използвало VPN за достъп на оторизирани служители

22:22 | 27.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хакерът тинейджър, който се призна за виновен за пробив в компютърните системи на Apple и в кражбата на чувствителна информация, няма да лежи в затвора, пише Engadget.

Въпреки че сега е възрастен, той е бил на 16, когато за първи път е хакнал компанията през VPN, използван от оторизирани служители, между юни 2015 и ноември 2016 г. Той е бил изхвърлен от системата през ноември, но все пак е успял да проникне отново през април 2017 г.

Австралийският съд за деца му даде 8-месечен изпитателен срок, в рамките на който са се опитали да го накарат  разбере колко сериозно е обвинението срещу него.

„Това беше устойчива, сложна и успешна атака срещу сигурността на голяма мултинационална корпорация“, коментират властите.

Според Bloomberg адвокатът на защитата е посочил, че младежът е решил да хакне Apple не от злонамереност, а заради факта, че е бил очарован от компанията и от любов към информационните технологии. За него е било особено интересно да открие достъп до мрежите на един от технологичните гиганти и да се преструва, че е негов служител.

От своя страна, властите намериха 1 терабайт ключова информация на лаптопи Apple MacBook и на харддиск, който е съдържал папка с името "Hacky Hack Hack Methods Exclude".

Въпреки че момчето вече е получило присъдата си, сагата не е приключила. Прокурорът по делото твърди, че текущото разследване на властите може да доведе до предявяването на обвинения към други хора, включително към второ момче, което може да е било съучастник на обвиняемия.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
На пичагата вече не му трябва да пуска CV като кандидатства за работа, само му е достатъчно да пусне линк с информация за "делото" му. Уреди си живота и този :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още