IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ инвеститор в Tesla призова за по-деликатна комуникация от страна на Мъск

Това е поредният призив на Джеймс Андерсън, който мисли, че Мъск може да има "по-плодотворна" стратегия

20:00 | 11.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За трети път през последната година най-големият външен акционер в Tesla откровено настоява за по-деликатен подход от страна на Илон Мъск към комуникацията с пазара, пише Bloomberg.

Няма нужда Мъск, който е запален потребител на Twitter, да бъде държан в затъмнение в социалните мрежи, коментира Джеймс Андерсън, партньор и портфолио мениджър в Baillie Gifford & Co. Но има начини главният изпълнителен директор да промени начина, по който говори за Tesla, който да бъде „плодотворен“, твърди той.

Андерсън, чиято фирма държи 13,2 млн. акции от Tesla, направи коментар, че не бива да се поставят твърде много цели, които може да не са постижими, при това с конкретни срокове. Думите му са свързани с проекта за роботаксита на Tesla.

48-годишният Мъск заяви през април, че до средата на следващата година 1 млн. бройки коли с марката Tesla ще бъдат по пътищата и ще могат да се движат напълно самостоятелно. Няколко седмици по-късно предприемачът коментира, че автономността ще превърне Tesla в „компания с пазарна капитализация от половин трилион долара“.

Мъск, който притежава 32,1 млн. акции от Tesla, направи няколко стратегически резки завоя в последната година. Десет дни след като изненада редица служители с плана си да затвори почти всички магазини на компанията, Мъск се отказа. И в рамките на по-малко от три седмици миналата есен той написа, че ще се опита да направи Tesla частна, а след това рязко се отрече от решението.

По-малко от месец преди туитовете на Мъск за превръщането на Tesla в частна организация, Андерсън призова за период на „мир и работа“ в Tesla, която по това време се бореше с проблеми по ускоряването на производството на своя електромобил Model 3. През март тази година Андерсън коментира, че Мъск може да отстъпи и да не се чувства толкова длъжен да коментира всичко, като допълни, че може „да бъде оставен на заден план“.

Въпреки че книжата на Tesla са понижили стойността си с 28% през тази година, те се представят по-добре от тези на китайския производител на електрически превозни средства NIO. Последните са листнати в Ню Йорк и потопиха цената си с 42 на сто от началото на 2019 г. Baillie Gifford е най-големият акционер в базирана в Шанхай компания, с 13% дял, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Цената на акциите на Tesla се понижи с 0,3% до 238,25 долара към 8 ч. местно време днес в Ню Йорк, преди старта на търговията. Книжата на NIO останаха без промяна на цена от 3,68 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
ivailojelyazkov
преди 4 години
Бременна *** си ***.яхаш на тислата дръжката за рублички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
"Топ инвеститор в Tesla призова за по-деликатна комуникация от страна на Мъск "То като в оная чалга: ...дръжката, дръжката, на Тесла-та дръжката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още