IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba е готова да допусне чуждестранни бизнес лидери в борда си

Акционерите активисти имат все по-голямо влияние върху японските компании

13:57 | 13.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Toshiba заяви, че планира да замени по-голямата част от борда си и да добави повече международни бизнес лидери, отговаряйки на исканията на чуждестранните акционери. Това пък е поредният знак за нарастващото влияние на акционерите активисти в Япония, пише Wall Street Journal.

Листът от кандидати на Toshiba не включва Браян Хигинс, съосновател на базирания в Ню Йорк хедж фонд King Street Capital Management, който притежава 5,4% дял в нея. През март King Street заяви, че иска да номинира няколко независими директори, включително Хигинс, които да заменят по-голямата част от представителите на борда в момента.

Сред предложенията се нарежда Джордж Реймънд Зейдж III, главен изпълнителен директор на Tiga Investment. Преди това Зейдж работеше като главен изпълнителен директор на Farallon Capital Asia, звено на базираната в Сан Франциско Farallon Capital Management, която е голям акционер в Toshiba.

King Street твърди, че вярва, че Toshiba трябва да преразгледа своето бизнес портфолио и да предприеме действия по отношение на зле представящите се бизнеси и активи.

Ходът на Toshiba да добави международни бизнес лидери към борда си е най-новият пример за голяма японска компания, която отдава по-голямо значение на исканията на чуждестранните акционери активисти.

През юни производителят на медицинско оборудване Olympus привлече в борда си Робърт Хейл, партньор в базирания в Сан Франциско хедж фонд ValueAct Capital, който притежава 5,5% дял в Olympus.

Двама от директорите на японската компания за продукти за баня и кухня Lixil Group обявиха през парил, че планират да се оттеглят от борда, след натиск от страна на няколко акционери.

Вижте повече технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още