IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba може да се сблъска с нови искания от инвеститорите

Апелативен съд в САЩ твърди, че притежателите на акции на комапнията може реално да са били ощетени от счетоводния скандал

10:53 | 18.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американски апелативен съд даде на инвеститорите, притежаващи от листнатите в САЩ книжа на Toshiba, още един шанс да докажат, че са загубили заради факта, че японският конгломерат ги е подвел за своя вътрешен контрол преди счетоводния скандал през 2015 г., предава Ройтерс.

Апелативният съд в Пасадена, Калифорния, обяви, че съдия от по-нисша инстанция е приложил неправилно закона при отхвърлянето на делото на инвеститорите, както и че на инвеститорите следва да им бъде разрешено да подадат жалба.

Toshiba не е отговорила веднага на запитванията за коментар извън обичайните работни часове в Япония. Базираните в САЩ адвокати на Toshiba и инвеститори не са отговорили веднага на запитванията на Ройтерс.

Инвеститорите, водени от Automotive Industries Pension Trust Fund в Дъблин, Калифорния, заведоха дело през 2015 г. след като Toshiba разкри сериозни счетоводни грешки. Тогава те посочиха, че разкритията са довели до загуба за тях, тъй като цената на акциите на компанията е спаднала.

През септември 2015 г. Toshiba призна, че е надценила печалбата си с около 1,3 млрд. долара в рамките на седем години.

Скандалът накара Toshiba да признае и за прекомерното превишаване на разходите на американския ѝ бизнес с ядрена енергетика Westinghouse и да продаде своя бизнес с чипове за памет на консорциум, воден от компанията за дялово инвестиране Bain Capital, за 18 млрд. долара.

Делото е върнато на районния съдия Дийн Прегърсън в Лос Анджелис.

На 25 юни Toshiba заяви, че Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ е приключила счетоводната си проверка и е решила да не налага глоба на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още