IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba най-накрая се разделя с Westinghouse срещу 4,6 млрд. долара

Купувач на обявеното в несъстоятелност ядрено подразделение е канадската инвестиционна компания Brookfield Business Partners

10:35 | 05.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Катастрофалният опит на Toshiba да навлезе в американския ядрен бизнес най-накрая приключи.

Японският конгломерат продаде Westinghouse – затрудненото си ядрено подразделение в САЩ – за 4,6 млрд. долара на канадската инвестиционна компания Brookfield Business Partners, съобщава CNN Money, цитирайки компаниите.

Решението да продадем Westinghouse е добра новина за кредиторите, както и за нашата компания“, заяви Toshiba в петък.

Сривът на Westinghouse струва на Toshiba около 6,4 млрд. долара, което принуди японската компания да признае, че финансовото ѝ бъдеще е в опасност.

Конгломератът се разделя с големи свои активи, за да оцелее, включително продавайки контролния пакет акции на бизнеса си с чипове на група инвеститори, сред които е и Apple.

Акциите на Toshiba поскъпнаха с около 2% в Токио след новината за сделката с Westinghouse.

Продажбата осигурява нов старт за Westinghouse, която бе принудена да обяви несъстоятелност миналата година, след като претърпя загуби за милиарди долари от закъснения и превишаване на планираните разходи при строежа на ядрени централи в щатовете Джорджия и Южна Каролина.

В изявление по повод сделката от четвъртък Brookfield нарече Westinghouse “висококачествен бизнес“ и „емблематична американска компания“.

Инвестиционната компания обяви, че сделката ще бъде финансирана чрез комбинация от капитал и дългосрочен дълг.

Придобиването „потвърждава позицията ни като лидер в глобалната ядрена индустрия“, каза главният изпълнителен директор на Westinghouse Хосе Еметерио Гутиерез в изявление.

Очаква се сделката, която трябва да бъде одобрена от съд по несъстоятелността и регулаторите, да бъде приключена в края на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още