IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba обеща да намали връзките си с държавата

Японският конгломерат разчиташе на тях, за да оказва натиск върху чуждестранните акционери

22:52 | 16.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският технологичен гигант Toshiba обеща да спре да разчита прекалено много на административните органи, след като разследване установи, че той е в тайно споразумение с министерството на търговията на Япония, което цели оказване на натиск върху чуждестранните акционери, предава Ройтерс.

Доклад, поръчан от акционери, през юни заключи, че компанията има договор с министерството, благодарение на който е успяла да блокира чуждестранните инвеститори и те са нямали влияние върху миналогодишната среща на акционерите.

По-конкретно Toshiba заяви, че ще съхранява записи на контактите между своите директори и представители на властта. Освен това ще позволи на одитната комисия на борда да преглежда тези записи редовно.

Японският индустриален конгломерат обяви още, че ще положи усилия, за да получи разбиране от акционерите „без да затвърждава едностранчивия поглед върху чуждестранните инвестиционни фондове и без да бъде обвързан с предразсъдъци и предубеждения“.

Проблемите на Toshiba обаче датират отдавна – вече повече от шест години. В опит да се справи с тях, тя обяви, че планира да раздели бизнеса си на три компании. Идеята е това да се случи до март 2024 г. Този ход обаче е свързан отното в натиск от страна на акционерите, които настояват структурата на Toshiba да стане много по-фокусирана.

Съгласно плана за разделяне на бизнеса, едно от звената ще се фокусира върху инфраструктурата, второто – върху електронните устройства и полупроводниците, а третото – ще се казва Toshiba и ще управлява дела в производителя на флаш памет Kioxia Holdings плюс други активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още