IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba отчете първата си оперативна загуба от четири години насам

Въпреки това компанията остави прогнозата са годишната си печалба непроменена

10:03 | 12.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Yuriko Nakao/Bloomberg</p>

Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Японският индустриален конгломерат Toshiba Corp отчете в сряда първата си тримесечна оперативна загуба от близо четири години, тъй като пандемията на коронавируса засегна търсенето на електронни устройства, копирни машини и оборудване за производство на чипове, предава Ройтерс.

Компанията обяви оперативна загуба от 12,6 милиарда йени (118 милиона долара) за тримесечието от април до юни. Година по-рано за същия период бе отчетена печалба от 7,83 милиарда йени.

Резултатът е по-слаб от средната прогноза на анализаторите за загуба от 3,43 милиарда йени, съставена от Refinitiv. От друга страна числата са в съответствие с прогнозата на Toshiba от юни, че оперативната загуба в  периода между април и септември може да бъде в диапазона между 10 млрд.  до 20 млрд. йени.

Toshiba за последно претърпя тримесечна оперативна загуба през тримесечието от октомври до декември 2016 г., в пика на кризата, произтичаща от фалита на американското ѝ ядрено звено Westinghouse. Преди две години Toshiba най-накрая се разделя с Westinghouse срещу 4,6 млрд. долара. Купувач на обявеното в несъстоятелност ядрено подразделение е канадската инвестиционна компания Brookfield Business Partners.

Компанията остави прогнозата си за годишна печалба от 110 милиарда йени непроменена. Това число е с 15,7% по-ниско в сравнение с резултата на Toshiba от предходната година.  Компанията успява да избегне значително понижаване на перспективите благодарение на бизнеса си с публична инфраструктура, който е сравнително устойчив на фона на глобалния икономически спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още