IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba отчете рекордна печалба

Резултатите на компанията са насърчени от продажбата на звеното за чипове

09:45 | 08.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската компания Toshiba отчете рекордна нетна печалба за тримесечието благодарение на продажбата на звеното ѝ за чипове за памет за 18 млрд. долара по-рано тази година на консорциум, воден от компанията за дялово инвестиране Bain Capital, предава Ройтерс.

Конгломератът обаче не посочва откъде ще дойде нейният бъдещ растеж без тя да притежава напълно ключовия бизнес с чипове. Нейните оставащи основни бизнеси, като енергетиката и социалната инфраструктура, не успяват да запълнят празнината след продажбата на звеното за чипове, което донесе около 90% от оперативната печалба миналата година.

Toshiba обяви 1,02 трлн. йени (9,16 млрд. долара) нетна печалба за тримесечието от април до юни, което е над отчетените година по-рано 50,33 млрд. йени, след като спечели 966 млрд. йени от сделката за продажбата на втория по големина в света производител на NAND чипове.

Консенсусната прогноза на анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters I/B/E/S, беше за 570,29 млрд. йени.

Toshiba запази своята прогноза за печалбата си за годината, завършваща през март. Компанията очаква сумата да достигне 1,07 трлн. йени спрямо консенсусна прогноза за 1,11 трлн. йени, дадена от 12 анализатори.

Продажбата на подразделението за чипове спаси Toshiba от години на финансова криза, свързана с нейния счетоводен скандал и милиардите долари преразходи на звеното за ядрена енергетика в САЩ – Westinghouse.

Toshiba обеща да разпредели повече средства от продажбата на бизнеса с чипове, с което отговори на призивите за по-голяма възвръщаемост на активистите акционери.

Към края на март тази година над 70% от акционерите бяха чуждестранни институции, считани за по-готови да се намесват от японските си колеги в отправянето на изисквания към мениджмънта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Colossus
преди 5 години
''Toshiba обяви 1,02 трлн. йени (9,16 млрд. долара) нетна печалба за тримесечието от април до юни, което е над отчетените година по-рано 50,33 млрд. долара, след като спечели 966 млрд. йени от сделката за продажбата на втория по големина в света производител на NAND чипове.''Пак някакви глупости са се получили тука с цифрите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още