IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba отрича да води преговори за продажба на компютърния ѝ бизнес

Японската компания отчайващо се нуждае от капитал, в противен случай ще се сбогува с борсата

12:31 | 17.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският технологичен концерн Toshiba заяви, че не е започнал преговори с нито една компания за продажбата на своето звено за персонални компютри. С това изявление тя опроверга слуховете, които се появиха в редица медии, че води преговори за продажба на подразделението си на тайванската Asustek Computer, предава Ройтерс.

Японският бизнес ежедневник Nikkei писа, че и китайската Lenovo Group също вероятно би имала интерес от звеното за персонални компютри.

Нуждаещата се от капитал Toshiba преди време заяви, че иска да продаде бизнеса си с компютри – малка част от нейния конгломерат. С този ход тя се опитва да се справи с финансовите си проблеми до края на март следващата година, за да избегне възможността да бъде отстранена от борсата.

Представители на Asustek и Lenovo не са открити веднага за коментар.

Бизнесът с персонални компютри донесе около 3,5% от нетните приходи на Toshiba за периода април-септември от 84,1 млрд. йени (747 млн. долара).

Засегната от проблеми, идващи от фалита на американското ѝ звено за ядрена енергетика, Toshiba се оказа във финансова криза и през септември продаде за 18 млрд. долара бизнеса си с чипове Toshiba Memory на група, водена от Bain Capital.

Но изключително конкурентният и продължителен процес по вземане на решение за купувача доведе до момент, в който Toshiba може да не успее да постигне яснота за сделката от регулаторна гледна точка до края на фискалната си година през март.

Без средствата от продажбата, тя вероятно ще завърши годината с нетна загуба за втора поредна година, което ще окаже натиск върху борсата в Токио за отстраняването на фирмата от търговията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още