IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba планира да продаде дела си в Kioxia

По-голямата част от постъпленията по сделката ще отидат при акционерите

10:20 | 22.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската компания Toshiba обяви, че планира да продаде своя 40,2-процентен дял във фирмата за чипове за флаш памет Kioxia Holdings и ще върне по-голямата част от средствата на акционерите, предава Ройтерс.

Книжата на Toshiba повишиха стойността си в резултат на новините и бяха с 5% нагоре по време на следобедната азиатска търговия днес.

В изявлението си компанията не разкрива подробности за планираната продажба, но източници на Ройтерс, запознати с въпроса, в събота са посочили, че тя иска значително да намали дела си – процес, който ще започне, когато втората по големина фирма за чипове за флаш памет листне акциите си по-късно тази година.

Японска медия твърди, че Kioxia може да бъде оценена на около 32 млрд. долара, когато стане публична. През 2018 г. Toshiba продаде старото си звено за чипове за памет на консорциум, воден от американската фирма за дялово инвестиране Bain Capital за 18 млрд. долара и купи 40,2-процентния дял като част от сделката.

Освен това Toshiba заяви, че е получила две отделни предложения за нови директори в борда, като и с двете не е съгласна.

Едното предложение е от Effissimo Capital Management, нейният топ акционер с дял от 15%. То призовава за избирането на съоснователя на Effissimo и на двама други външни директори.

Effissimo, базиран в Сингапур фонд, създаден от бивши колеги на активиста инвеститор Йошиаки Мураками, цитира фиктивни циклични трансакции, които Toshiba разкри тази година, като индикация, че управлението на Toshiba не постига значителен напредък след големия си счетоводен скандал от 2015 г.

Другото предложение е от 3D Opportunity Master Fund, който иска избирането на двама кандитати, които номинира.

В отговор на двете предложения Toshiba заяви, че бордът, който е номинирала, е пълен с хора с дълбоки познания в множество области и осигурява подходящото разнообразие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още