Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Toshiba планира връщане в първата секция на борсите в Токио и Нагоя

Цената на книжата на компанията записа 17% ръст в резултат на новината

Toshiba планира връщане в първата секция на борсите в Токио и Нагоя

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Цената на акциите на Toshiba записа най-големия си скок от три години, след като компанията обяви, че ще се върне в първата секция на борсите в Токио и Нагоя след продължително отсъствие, пише Bloomberg.

Книжата за кратко достигнаха дневната си горна граница и приключиха деня със 17% повишение до 3460 йени (33 долара) в Токио. Това е най-големият ръст от лятото на 2017 г. Завръщането, планирано за 29 януари, означава, че акциите на компанията ще бъдат добавени към пазарните индекси, така че местните фондове ще могат да ги купуват, коментира старши анализаторът в Jefferies Атул Гоял.

През август 2017 г. Toshiba беше понижена до втората секция на двете борси и за малко избегна да бъде делистната, след като загубата на милиарди долари от американското ѝ ядрено звено Westinghouse изтласкаха пасивите над нивото на активите.

Още по темата

Компанията беше принудена да продаде ценния си бизнес с чипове и да получи финансова инжекция от множество акционери активисти. Отписванията и счетовните скандали доведоха до промени в ръководството и до назначаването на Нобуаки Куруматани, външен за компанията експерт, който зае поста главен изпълнителен директор.

Прехвърлянето към TSE-1 ще позволи на Toshiba да се присъедини отново към индекса Topix в последния ден на следващия месец, при затварянето на пазара на 25 февруари, коментира Травис Лунди, анализатор, който пише за Smartkarma. Включването ще изисква пасивни фондове за покупката на 58 млн. акции.

„Включване в Topix с такъв размер е рядко“, пише Лунди в доклад. „Отдавна страдащите активисти може да се зарадват“, допълва той.

През декември Куруматани подсказа, че Toshiba отново е готова за придобивания и експанзия на бизнеса си, макар че ще бъде по-предпазлива отколкото беше в миналото.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Deliveroo записа 309 млн. долара загуба точно преди IPO-то си