IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba преговаря с инвестиционни фирми за стратегически идеи

Компанията ще представи през октомври новия си бизнес план

15:21 | 25.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Toshiba води преговори с поне четири глобални компании за дялово инвестиране, включително с KKR & Co и Blackstone, в търсене на идеи за новата си стратегия, твърдят трима източници, запознати с въпроса, предава Ройтерс.

Засегнатият от скандал японски конгломерат разговаря и с Bain Capital и канадската инвестиционна фирма Brookfield. Комисията за стратегическо преразглеждане на Toshiba иска да събере идеите им за развитието на компанията, допълват източниците.

Този процес не цели получаването на оферти за цялата компания или за нейни активи. Освен това не е ясно дали ангажиментът на фирмите ще доведе до официални предложения в бъдеще.

Въпреки това стъпката подсказва, че Toshiba се ангажира с потенциални наддаващи, откакто акционерите отстраниха председателя ѝ през юни, след като беше установено, че компанията се е договорила с японското правителство да окаже натиск върху чуждестранните ѝ инвеститори.

След премахването на председателя, Toshiba, която има много бизнес линии и звена и оперира на редица места, започна пълно преразглеждане на текущите си активи. Освен това заяви, че ще се ангажира с потенциални стратегически и финансови инвеститори.

„Както беше обявено, комисията за преразглеждане на стратегията на Toshiba обмисля и обсъжда множество инициативи без отлагане“, коментира Toshiba.

Компанията, която има пазарна капитализация от около 19 млрд. долара към сряда, „планира да представи постигнатото, когато обяви новия си бизнес план през октомври“, разкри тя, но отказа да коментира повече.

Говорителите на Bain, Blackstone и KKR са отказали да коментират, а Brookfield не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Източниците са пожелали да останат анонимни, защото преговорите не са публични.

На брифинг по повод финансовите резултати, проведен този месец, главният изпълнителен директор на Toshiba Сатоши Цунакава заяви, че компанията „активно участва в диалог не само с акционерите, но и с финансови и стратегически инвеститори“.

По думите му Toshiba е отворена за частни оферти, въпреки че не е получила нито една, откакто CVC Capital Partners предложи да я придобие за 20 млрд. долара. Предложението беше отхвърлено през април заради липса на подробности.

Предишният главен изпълнителен директор на Toshiba напусна през април заради проблеми, свързани с офертата на CVC.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още